Strah pritišće tečaj dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2018. u 12:43
Foto:Thinkstock

Američki predsjednik Donald Trump planira nametnutni carine na uvoz iz Kine, ciljajući pritom na proizvode tehnološkog i sektora telekomunikacija, kazala su u utorak dva izvora koja su o tim pitanjima razgovarala s američkom administracijom.

Tečaj dolara u srijedu se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u tjedan dana, nakon neočekivanog razrješenja dužnosti američkog državnog tajnika Rexa Tillersona i vijesti da Washington sprema carine na uvoz iz Kine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se zadržao na više-manje nepromijenjenim razinama u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 89,56 bodova, najnižim razinama od 8. ožujka. Drži se tako tek nešto iznad najnižih razina u mjesec dana od 89,40 bodova.

Tečaj američke valute prema japanskoj ostao je također nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 106,64 jena. Skliznuo je tako s najviših razina u dva tjedna od 107,30 jena, koje je nakratko dosegnuo u prekonoćnom trgovanju.

Euro je u takvom ozrajču skliznuo 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2364 dolara. Britanska funta ojačala je pak oko 0,2 posto prema dolaru, na 1,3996 dolara, najviše razine u dva tjedna.

Američki predsjednik Donald Trump planira nametnutni carine na uvoz iz Kine, ciljajući pritom na proizvode tehnološkog i sektora telekomunikacija, kazala su u utorak dva izvora koja su o tim pitanjima razgovarala s američkom administracijom.

Mogućnost izbijanja globalnog trgovinskog rata pritisnula je dolar, a svako jačanje napetosti na tome planu moglo bi ga dodatno značajnije oslabiti, smatraju analitičari. Podršku dolaru pružaju pak očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope u ovoj godini u čak četiri navrata.

"Američka je administracija dodatno kliznula u kaos, a najnovije slabljenje koje je izazvao Trump moglo bi imati utjecaja još neko vrijeme, no ne i vječno s obzirom da su važniji postali fundamenti", kazao je Ulrich Leuchtmann, valutni analitičar u Commerzbanku.

Komentirajte prvi

New Report

Close