Strah od recesije: Burze zaronile na najniže razine u dvije godine

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Wall Street je potonuo tri posto, a europske su burze pale na najnižu razinu u posljednje dvije godine.

Financijska imovina poput dionica i valuta našla se u srijedu pod pritiskom zbog signala s tržišta obveznica koji ukazuju da je recesija “pred vratima”.

Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice zaronio je na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna, pa se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnje obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Iznimke 1966. i 1998.

Inverzija krivulje prinosa – veći prinosi na kratkoročne nego na dugoročne obveznice – u pravilu je u posljednjih pola stoljeća prethodila recesiji. Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan prinosi na dvogodišnje i trogodišnje obveznice veći nego na petogodišnje. Prema podacima američke središnje banke (Fed), inverzija krivulje prinosa najavila je sedam posljednjih recesija u Sjedinjenim Američkim Državama.
No, to nije i potpuno pouzdan pokazatelj jer ta inverzija 1966. i 1998. godine nije prethodila recesiji. K tome, dio analitičara upozorava kako je upitno koliko taj pokazatelj može biti pouzdan u uvjetima trenutnih monetarnih poticaja najvećih središnjih banaka, nezabilježenih u modernoj povijesti po opsegu.

– U inicijalnoj fazi inverzije krivulje prinosa ulagače zabrinjava pitanje slijedi li recesija. Stoga reagiraju agresivnije na loše nego na dobre vijesti. Mislim da bi dolar mogao biti u fazi korekcije u okruženju inverzije krivulje prinosa – kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.
Američki je dolar u srijedu oslabio prema euru za 0,1 posto na 1,1357 dolara, no znatno veći udar pretrpjela su dionička tržišta.

Pažljivo pratiti rizike

Nakon što je u utorak Wall Street potonuo više od tri posto, negativni sentiment prelio se i na europska tržišta, pa su najvažnije burze zaronile na najniže razine u dvije godine.

Iako dio analitičara očekuje da će Fed iduće godine usporiti povećanje kamata, John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, izjavio je da bi trebalo očekivati povećanje kamata središnje banke još otprilike godinu dana i pažljivo pratiti rizike na koje ukazuju financijska tržišta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve