Što su obveze, kako ih mjeriti i knjižiti u poslovnim knjigama

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2011. u 22:00

Obveza proizlazi iz transakcija ili drugih prošlih poslovnih događanja i za njeno podmirenje očekuje se odljev resursa

Trinaesti po redu Hrvatski standard financijskog izvještavanja su “Obveze” i njegov cilj je propisati računovodstveni postupak za mjerenje, priznavanje prezentiranja i objavljivanja obveza. Obveza proizlazi iz prošlih transakcija ili drugih prošlih poslovnih događanja i za njeno podmirenje se očekuje odljev resursa. Obveza je dužnost ili odgovornost da se postupi ili nešto izvrši na određeni način. Obveze se klasificiraju kao kratkoročne i dugoročne. Kratkoročna obveza je sadašnja obveza koja ispunjava bilo koji od sljedeća četiri kriterija: očekuje se da će se podmiriti u redovnom tijeku poslovnog ciklusa; dospijeva za podmirenje u roku unutar dvanaest mjeseci poslije datuma bilance; primarno se drži radi trgovanja; poduzetnik nema bezuvjetno pravo odgađati podmirenje obveze za najmanje dvanaest mjeseci poslije datuma bilance.

Što obveze obuhvaćaju
Ovaj Standard sadrži načela, pravila, postupke i metode mjerenja i evidentiranja, priznavanja i objavljivanja obveza i u njemu su obuhvaćene su obveze koje nastaju iz transakcija i poslovnih događanja, a klasificiraju se kao kratkoročne i dugoročne. Obveze obuhvaćaju: obveze prema dobavljačima; obveze prema zaposlenima; obveze za predujmove; tekuće porezne obveze; obveze u svezi financijskog najma; obveze u svezi zajednički kontrolirane djelatnosti; obveze u svezi zajedničke kontrolirane imovine; financijske obveze (obveze za kredite, zajmove i dužničke vrijednosne papire); rezerviranja; nepredviđena obveza; te ostale obveze.Financijska obveza je svaka obveza koja je ugovorna obveza da se isporuči novac ili druga financijska imovina drugom poduzetniku, razmjeni financijska imovina ili financijska obveze; ili ugovor koji će se podmirivati ili se može podmiriti vlastitim vlasničkim instrumentima poduzetnika.

Neodređeni iznos
Rezerviranje je obveza neodređenog vremena i/ili iznosa. Zakonska obveza je obveza koja proizlazi iz ugovora, zakona ili drugog djelovanja zakona. Izvedena obveza je obveza koja proizlazi iz djelovanja poduzetnika gdje: putem prakse, publiciranih politika ili dovoljno određenih izjava, poduzetnik pokazuje drugim strankama da će prihvatiti odgovornosti i kao rezultat toga, poduzetnik je stvorio opravdana očekivanja drugih stranaka da će odgovornost biti realizirana. Nepredviđena obveza je moguća obveza proizašla iz prošlih događanja čije će ostvarenje biti potvrđeno nastankom ili ne nastankom budućih poslovnih događanja koji nisu pod kontrolom poduzetnika, sadašnja obveza koja proizlazi iz prošlih događanja koja nije priznata s obvezom da nije vjerojatno da će podmirivanje ove obveze zahtijevati odljev resursa. Priznanje obveza se odvija kada je vjerojatno da će zbog podmirenja sadašnje obveze doći do odljeva resursa iz poduzetnika i kada se iznos kojim će se ona podmiriti može pouzdano izmjeriti. Tekući porez za tekuće i prethodno razdoblje priznaje se kao obveza u visini u kojoj nije plaćen. Na početku razdoblja najma financijski najam priznaje se kod najmoprimca kao imovina i obveze po fer vrijednosti iznajmljene nekretnine odnosno, ako je niže po sadašnjoj vrijednosti minimalnih plaćanja najma. Poduzetnik će priznati financijske obveze kada postane jedna od ugovorenih strana na koji se primjenjuju ugovoreni uvjeti.

Rezerviranje sredstava
Izdavatelj financijskih instrumenata kod početnog priznanja klasificira instrument kao financijsku obvezu, financijsku imovinu ili vlasnički instrument. Rezerviranje se priznaje kada postoji obveza kao rezultat prošlog događanja ili kada je vjerojatno da će podmirivanje obveze zahtijevati odljev resursa. Nepredviđena obveza ne priznaje se nego se samo objavljuje u bilješkama. Ako poduzetnik ima štetni ugovor, sadašnja obveza prema tom ugovoru treba se priznati i kao rezerviranje u visini gubitka.

Stope i zakoni

Čime se mjere obveze
Tekuće porezne obveze za tekuća i ranija razdoblja mjere se iznosom za koji se očekuje da će se platiti ili povratiti od porezne vlasti (primjenjujući porezne stope i porezne zakone koji su na snazi na datum bilance). Iznos priznat kao rezerviranje treba biti najbolja procjena izdataka potrebnih za podmirivanje sadašnje obveze na datum bilance. Kod početnog priznanja financijske obveze mjere se po fer vrijednosti, ako poduzetnik naknadno ne mjeri financijske obveza po fer vrijednosti čija se promjena ne priznaje u računu dobiti i gubitka.

Komentirajte prvi

New Report

Close