Što se događa sa američkim dolarom?

Autor: Admiral Markets , 12. listopad 2015. u 12:28
Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Posljednja dva tjedna američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svijetu.

Posljednja dva tjedna američki dolar slabi u odnosu na gotovo sve ostale najtrgovanije valute na svijetu. U odnosu na kanadski, australski i novozelandski dolar izgubio je 4, 6 i 8% vrijednosti, respektivno. Slabljenje u odnosu na europske valute, euro, švicarski franak i britansku funtu, bilo je osjetno manje i iznosilo je približno 1%.

Tečaj dolara se odrazio i na mnoga druga tržišta kao što što su tržišta energenata, dionica i plemenitih metala na kojima je došlo do naglog porasta cijena. Cijena WTI nafte je od početka mjeseca porasla 11% te se sada po prvi puta nakon srpnja nalazi na razini višoj od 50$ po barelu. Cijena zlata je u istom periodu porasla 4,5% a vrijednost najtrgovanijih američkih i eurpskih indeksa je porasla približno 6%.

Razlozi slabljenja

Najvažniji razlog navedenih tržišnih kretanja je promjena očekivanja velikog dijela investitora na financijskim tržištima o podizanju kamatnih stopa u SAD-u. Naime, većina investitora i analitičara je bila uvjerena da će američka centralna banka u rujnu početi podizati kamatne stope, no radi niske stope inflacije i usporavanja globalnog gospodarstva centralna banka se ipak nije odlučila na takav potez.

Dio investitora sada smatra da će do podizanja doći tek u 2016. godini što znači da će krediti još neko vrijeme biti iznimno jeftini što će pridonositi potrošnji i investicijama. Takva situacija je dobra i za cijene dionica i ostale imovine i upravo radi toga se zadnjih tjedana velika količina novca ulaže u dionice i plemenite metale što im naglo diže cijenu.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutna reakcija tržišta neopravdana te da američki dolar neće dugo slabiti. Gospodarska situacija u SAD-u je osjetno bolja nego u ostalim razvijenim gospodarstvima te će američka centralna banka gotovo sigurno prva pokrenuti ciklus zatezanja monetarne politike a od nekih centralnih banaka kao što je europska se čak očekuje i dodatno popuštanje. Takva situacija će vrlo vjerojatno dovesti do novog vala jačanja američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute te do pada cijene zlata. Cijena nafte će vjerojatno nastaviti rasti na temelju pada proizvodnje u 2016. godini kojeg očekuju i Ministarstvo energetike SAD-a i OPEC.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@Fantom

Ali nema ispravnijih od Lenjina, Staljina i Debelog Bijelog Tita.


SAD nagenocidnija tvorevina na svijetu u ljudskoj povijesti…

Kad proucis detalje malo dublje, vidjet ces da je najgenocidnija tvorevina u ljudskoj povijesti zapravo Vatikan. Predlažem upoznavanje s tekstom papinske bule iz 1302.g. Uz bok njima je Izrael, koji upravlja svime pa tako i SADom, koja je židovska kolonija nastala nakon što je 1492.g kraljica Izabela protjerala Židove iz Španjolske.

SAD nagenocidnija tvorevina na svijetu u ljudskoj povijesti, samo i iskljucivo na teritoriju SAD za vrijeme kolonizacije pobijeno je na razne nacine vise od 75% domorodackog stanovnistva. U zadnjih 250 godina SAD nije bila u ratu samo 17 godina. sve ostalo vrijeme je ratovala i pljackala diljem planeta. U samo zadnja 4 rata Afgamistan, Iraq, Libiya i Sirija direktnood americkog oruzja i americkog vojnika ubijeno je izmedju 2 i 4 milona civila, zena i dijece kao koleteralne zrtve tih osvajackih ratova. Samo u ovoj godini slucajnom greskom policija u SAD je ubila 800 obojenih stanovnika uglavnom africkog podrijetla dok je broj ubijenih bijelaca zbog greske manji od 10. Jeli to ta obecana Amerika u koju mnogi hrle. SVAKI DOLAR JE DEBELO KRVLJU NATOPLJEN.

stvar je često dijametralno suprotna.
sad kad su svi sigurni da neće biti dizanja stopa ove godine moglo bi biti upravo obrnuto.
Prije nego Sad propadne potopiće cijelu kuglu zemaljsku.
Oni nemaju pardona

New Report

Close