Što s dugotrajnom imovinom kad se prestaje s radom

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2011. u 22:00

Dugotrajna imovina namijenjena prodaji klasificira se kao kratkotrajna imovina, a prodaje se u roku od godine dana od datuma klasifikacije

Financijski standard HSFI 8 “Dugotrajna imovina namijenjena prodaji i prestanak poslovanja” određuje računovodstveni tretman dugotrajne imovine namijenjene prodaji i uvođenje odrednica u svezi objavljivanja i prestanka poslovanja. HSFI-a definira dugotrajnu imovinu namijenjenu prodaji kao imovinu čija će se knjigovodstvena vrijednost nadoknaditi putem prodaje (s tim da je ta prodaja vrlo vjerojatna), a ne putem korištenja. Prodaja te imovine provest će se unutar jedne godine od datuma klasifikacije. Takva dugotrajna imovina, koja je namijenjena prodaji, klasificira se kao kratkotrajna imovina.Osim definicije dugotrajne imovine treba spomenuti još par osnovnih definicija o kojima treba voditi računa pri razmatranju HSFI 8.

Početni pojmovi
Jedinica koja stvara novac je najmanja utvrđena skupina imovine koja stvara novčane tokove, koji su većim dijelom neovisni od novčanih tokova ostale imovine ili skupine imovine. Organizacijska komponenta naznačuje aktivnosti i novčane tokove koje je moguće jasno operativno i za potrebe financijskog izvještavanja odijeliti od ostalih dijelova poduzetnika. Troškovi prodaje su zavisni troškovi koji su izravno povezani na otuđenju imovine ili skupine za otuđenje isključujući financijske troškove i rashod poreza na dobit. Kratkotrajna imovina je imovina koja ispunjava jedan od sljedećih kriterija: očekuje se njena potrošnja ili realizacija ili prodaja tijekom normalnog poslovnog ciklusa poduzetnika; drži se prvenstveno zbog trgovanja; očekuje se realizacija unutar dvanaest mjeseci nakon datuma bilance ili je novac ili novčani ekvivalent. Neki novčani ekvivalent nije kratkotrajna imovina, ako je zabranjeno njime trgovati ili se koristi za podmirenje obveze barem dvanaest mjeseci nakon datuma bilance.

Obustavljena aktivnost
Obustavljena aktivnost se odnosi na organizacijsku jedinicu koja je otuđena ili je namijenjena za prodaju i predstavlja zasebnu značajnu poslovnu aktivnost ili zemljopisno područje poslovanja; dijelom je jedinstvenog koordiniranog plana otuđenja zasebne značajne poslovne aktivnosti ili zemljopisnog poslovanja, ili se odnosi na podružnicu koja je stečena isključivo s namjerom preprodaje. Fer vrijednost je iznos za koji se neka imovina može razmijeniti ili obveza podmiriti između informiranih nepovezanih stranaka koje su voljne obaviti transakciju. Čvrsta obveza za kupnju je dogovor s nepovezanom stranom, koji je obvezujući za obje strane i uglavnom sa zakonski prinudnim izvršenjem. Dogovor definira sve značajne stavke, uključujući cijenu i vrijeme nastanka transakcije; te kaznu za neaktivnost koja je dovoljno velika da učini provođenje vrlo vjerojatnim.

Fer vrijednost
Nadoknadivi iznos je viša vrijednost birajući između fer vrijednosti imovine umanjene za troškove prodaje i njene vrijednosti u upotrebi. Vrijednost u upotrebi je sadašnja vrijednost procijenjenih budućih novčanih tokova, za koji se očekuje da će proizaći iz neprestane upotrebe nekog oblika imovine i njegovog otuđenja na kraju njegovog korisnog vijeka trajanja.Dugotrajnu imovinu namijenjenu prodaji poduzetnik treba klasificirati, ako će njena knjigovodstvena vrijednost biti uglavnom nadoknađena putem prodaje radije nego stalnim korištenjem. Dugotrajna imovina za otuđenje treba biti raspoloživa za trenutnu prodaju u postojećem stanju, podložna uvjetima koji su uobičajeni za prodaju takve imovine i njena prodaja mora biti vrlo vjerojatna. Da bi prodaja bila vrlo vjerojatna prikladna razina upravljanja procesom mora biti obavljena sukladno s planom prodaje dugotrajne imovine za otuđenje i treba biti iniciran aktivni program za pronalaženje kupca i ispunjenje plana. Imovina ili skupina za otuđenje mora biti aktivno označena za prodaju po cijeni koja je prihvatljiva u odnosu s njenom sadašnjom fer vrijednošću.

Rokovi

Kompletna prodaja
Prodaja bi se trebala odrediti za priznavanje kao kompletna prodaja unutar jedne godine od datuma klasifikacije, osim ako je dopušteno produženje. Produženje razdoblja za dovršenje prodaje preko jedne godine dopušteno je ako je odgoda uzrokovana događajima izvan kontrole poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close