Što rezultati stres testa znače za tečaj eura?

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2014. u 11:49
Reuters

U nedjelju su objavljeni podaci stres testa kojim je Europska centralna banka htjela provjeriti koliko su europske banke otporne na eventualnu novu financijsku krizu.

Analizu pripremio: Admiral Markets

U nedjelju su objavljeni podaci stres testa kojim je Europska centralna banka htjela provjeriti koliko su europske banke otporne na eventualnu novu financijsku krizu. Od testiranih 123 banke, 25 ih je palo na testu što znači da bi u slučaju krize upale u probleme te radi toga moraju prikupiti dodatni kapital kako bi zadovoljile stroge kriterije Europske centralne banke. U najgoroj situaciji su talijanske banke među kojima njih 9 nije prošlo na testu.

Investitori na financijskim tržištima nisu zabrinuti rezultatima stres testa što se može vidjeti iz kretanja tečaja eura i cijena dionica nakon otvaranja financijskih tržišta u nedjelju navečer. Euro je tijekom noći blago ojačao u odnosu na američki dolar te na platforma Admiral Marketsa tečaj EUR/USD u trenutku pisanja analize iznosi 1,2685.

Od ostalih vijesti koje su izašle prošlog tjedna, većina je bila u skladu sa očekivanjima pa je valutno tržište bilo relativno mirno, a dionice su porasle nekoliko posto. Jedina vijesti koja je iznenadila tržišta je bila objava podataka o trgovinskoj bilanci Novog Zelanda koji je u prethodnom mjesecu imao mnogo veći deficit od očekivanog. Na temelju ove vijesti novozelandski dolar je naglo oslabio više od 1% te se sada nalazi blizu najniže razine u posljednjih godinu dana.

U ovom tjednu će ponovno biti objavljeno nekoliko važnih vijesti koje bi mogle imati utjecaj na sva financijska tržišta. Najvažnije među njima su odluka američke centralne banke o visini kamatnih stopa i planovima za blisku budućnost te podaci o rastu BDP-a i nezaposlenosti u SAD-u. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledajte na ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa.

Kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati idućih nekoliko tjedana?

Iako su rezultati stres testa relativno dobri, ne treba očekivati značajnije jačanje eura. Gospodarski rast u Eurozoni je poprilično slab pa će teško doći do niza dobrih vijesti koje su potrebne da bi se trend kretanja tečaja valute okrenuo. Dugoročno će euro vjerojatno nastaviti slabiti no nakon velikog pada prethodnih nekoliko mjeseci, pad će se vjerojatno usporiti.

Kada su u pitanju dionička tržišta, rast prošlog tjedna je vjerojatno samo reakcija na nagli pad početnom mjeseca, pa ne treba očekivati da će dionice ponovno dosegnuti rekordno visoke razine. Izgledniji je nastavak pada pri kojem će europske dionice vjerojatno pasti više od američkih, budući da je gospodarska situacija u SAD-u osjetno bolja nego u Europi.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (28.10.2014) u 18 sati na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu te biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close