Stjepan Mesić dovodi kinesku Exim banku u Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 22. prosinac 2013. u 22:00
Kinezi žele ulagati u brodogradnju jugoistočne Europe/Duško Marušić/PIXSELL

Pretpostavlja se kako će ovu investicijsku državnu banku slijediti i velike kineske poslovne banke, zainteresirane za ulaganja.

Kineska investicijska državna banka Exim potvrdila je dolazak u Hrvatsku, a slijedit će je i neke od najvećih kineskih poslovnih banka, piše poslovni portal Seebiz.eu, pozivajući se na izvore bliske bivšem hrvatsku predsjednika Stjepanu Mesiću, koji je ovih dana na proputovanju Kinom.

Exim banka je već odobrila sredstva za realizaciju projekata u regiji središnje i istočne Europe te postoji interes za moguće investicije u Hrvatskoj. Prema tom izvoru, Mesić je poslijednih dana na sastancima s kineskim političkim i gospodarskim čelnicima ostvario niz važnih dogovora koje će institucionalizirati suradnju između Kine i država jugoistočne Europe. Radi se prvenstveno o ulaganjima u infrastrukturu, poljoprivredu, brodogradnju i energetiku.

 

1300tvrtki

članica ima kinesko građevinsko udruženje CHINCA

Mesiću je domaćin Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) koja je platforma za suradnju Kine i zemalja jugoistočne Europe. Interes za članstvo u CSEBA-i, piše Seebiz, iskazala je i China International Contractors Association (CHINCA) koja sa svojih 1300 članova izvodi najkompleksnije infrastrukturne projekte u Kini i širom svijeta. CHINCA je kroz suradnju u regiji spremna realizirati jedan od konkretno ponuđenih projekata. Dogovoren je početak pregovora oko realizacije projekata proširenja kapaciteta hrvatskih luka, modernizacija željeznica i ostale infrastrukture. Bivši predsjednik posjetio je i najveće svjetsko brodogradilište, CSIC sa sjedištem u Pekingu.

Komentari (19)
Pogledajte sve




Knjigu u šake, umjesto laprdanja po forumima

http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=83346


da, u pravu ste, možda stevo i sređuje kredite za svoje balkance i Balkan, ali Hrvatska od 01. srpnja ne stanuje više tamo, iako se mnogi trude da je bar malo tamo poguraju
[/quote]

čitao bih ja i Stevine knjige, ali ne znam koji naslov da odaberem; Kako sam rušio Jugoslaviju, Kako smo rušili Jugoslaviju ili Kako se raspala Jugoslavija, čovjek tri puta mijenja naslov knjige ovisno kako mu naredi bratija iz Beograda, za ono malo penzije uz našu povlaštenu mirovinu[emo_plazi]
Drži se ti pituranja zidove, jer su Ti knjige očito stran pojam.
[/quote]



Knjigu u šake, umjesto laprdanja po forumima

http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=83346


da, u pravu ste, možda stevo i sređuje kredite za svoje balkance i Balkan, ali Hrvatska od 01. srpnja ne stanuje više tamo, iako se mnogi trude da je bar malo tamo poguraju
[/quote]

Drži se ti pituranja zidove, jer su Ti knjige očito stran pojam.


Na stranu tko je otišao i tko dogovara ali ideja uopće nije loša kako bi se razbio bankarski kartel koji više od dva desetljeća žari i pali po RH.

Tamo svaka banka ima barem 20% losih plasmana. Krediti su se godinama dijelili po partijskoj liniji. Tamo su se krediti dijelili gore nego u Sloveniji.

Svaki put kada FED spomene rijec tapering shibor 1W odleti 200 bp. Danas su upumpali 4.8 milijardi dollara da ga spuste na 5.5%

Naravno da bi bilo bolje imati sto fragmentiranije trziste financijskih usluga. Medutim, mislim da kinezi trenutno imaju pametnijeg posla.


Mesića su barem primali u inozemstvu, a generalissimus nije mrdnuo iz Hrvatske!

taj “generalissimus” je imao svoj ponos, a imala ga je i Hrvatska u njegovo vrijeme….a onda je sve otišlo u nepovrat

New Report

Close