Stigla nova pravila za korištenje kartica: Evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2019. u 09:37
Foto: Getty Images

Decentralizacija bankarskih usluga otvara i osjetljivo pitanje sigurnosti, osobito prilikom provođenja platnih naloga.

Od sredine rujna u primjeni su nova pravila u korištenju platnih kartica i provođenju transakcija elektroničkim putem. Pogledajte koje vam promjene donosi nova regulativa u svakodnevnom baratanju novcem

Početkom 2018. stupila je na snagu europska Direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja je naznačila eru 'otvorenog bankarstva'. Nova europska pravila traže od banaka da drugim tvrtkama dopuste pristup svojim podacima na standardiziran i siguran način.

Na taj način otvoren je prostor za ulazak brojnih novih igrača na tržište financijskih usluga. Najveće promjene zahvatile su platne usluge. Osim tradicionalnih banaka, danas različit spektar platnih usluga (mobilna plaćanja, prijenos sredstava, platne kartice) nude razni financijski startupovi poput Revoluta, ali i kompanije iz drugih djelatnosti (telekomi, ICT tvrtke).

Decentralizacija bankarskih usluga otvara i osjetljivo pitanje sigurnosti, osobito prilikom provođenja platnih naloga. Kako bi se u novim okolnostima zadržala razina sigurnosti, sredinom rujna ove godine stupilo je na snagu nekoliko važnih odredbi kojima su povećani zahtjevi sigurnosti prema bankama i ostalim pružateljima platnih usluga, piše tportal.

Te odredbe odnose se na iniciranje i obradu elektroničkih plaćanja te zahtjeve za sigurnu komunikaciju između pružatelja platnih usluga. Jedna od bitnih promjena odnosi se na kartično plaćanje. Po novome, ako koristite kreditnu karticu, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morat ćete potvrđivati PIN-om, a ne potpisom, kao do sada.

Također, banke i drugi pružatelji platnih usluga morat će primjenjivati još pouzdaniji postupak potvrde iniciranja platne transakcije na daljinu, primjerice prilikom plaćanja putem internetskog bankarstva ili kartičnog plaćanja u internetskoj trgovini.

Kako se u Hrvatskoj već primjenjuju visoki standardi sigurnosti u plaćanju na daljinu, u praksi korisnici neće primijetiti velike promjene. Međutim, ponekad će morati prilikom iniciranja plaćanja preko interneta obaviti određene dodatne radnje vezane uz autorizaciju. Primjerice, kod transakcija iznad određenog limita može se tražiti dodatna autorizacija.

S druge strane, prilikom transakcija manje vrijednosti primjenjivat će se jednostavniji oblici autorizacije, bez potpisa ili ukucavanja PIN-ova, što omogućuju beskontaktne kartice.

Također, moći ćete formirati vlastitu listu provjerenih primatelja (primjerice komunalne usluge, režije i druge usluge koje plaćate svaki mjesec), kojima ćete moći plaćati na jednostavniji način.

Intencija europske direktive je da se s ručnog potpisivanja postupno prijeđe na modernije i sigurnije metode autorizacije kartičnih plaćanja. Tako će korisnici mobilnog bankarstva prijavu u aplikaciju i potvrdu transakcija osim PIN-om moći obavljati otiskom prsta ili skenom lica. Osim visoke razine sigurnosti, liberalizacija plaćanja trebala bi donijeti niže cijene platnih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close