Štednja uz premiju novi bankarski hit

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2009. u 22:00

Nakon isteka ugovorenog roka oročenja klijentima se isplaćuje još i dodatna premija od 5 do 36%

Klasični štedni depoziti sve više rastu, pokazuju podaci poslovnih banaka, što sugerira da se građani sve više okreću klasičnom oročavanju kao načinu oplođivanja kapitala. Kako bi iskoristile novi trend, banke klijentima nude inovativnije štedne proizvode pod imenom štednja uz premiju. Radi se, konkretno, o modelu oročene štednje uz uobičajenu kamatu, no nakon isteka ugovorenog roka oročenja klijentima se isplaćuje još i dodatna premija od 5 do 36 posto, ovisno o banci.

Premija ovisi o roku oročenja
Model štednje uz premiju nudi cijeli niz banaka. Hypo banka od ove godine u ponudi svojih štednih proizvoda ima Hyper štednju s rokovima oročenja između godinu dana i tri godine i minimalni ulog od 200 kuna ili 30 eura. Hyper štednja vrsta je obročne dugoročne štednje s redovitim mjesečnim ili kvartalnim uplatama. Na eurska oročenja na 12 mjeseci efektivna kamatna stopa iznosi 3,04 posto, a na kunska oročenja 4,41 posto. Na najduži rok od 60 mjeseci EKS na eurska oročenja iznosi 4,25 posto, dok je na kunska 6,5 posto. Premija ovisi o roku oročenja, pa na godinu dana iznosi 5 posto, dok se na najduži rok od 60 mjeseci penje na 14 posto, neovisno o valuti oročenja. Iz Hypo Alpe-Adria banke su samo napomenuli da “bilježe konstantan rast depozita građana”. RBA štednja plus građanima je ponuđena krajem 2000. godine. Premijsku štednju je moguće ugovoriti u kunama, kunama uz valutnu klauzulu, te u eurima i dolarima, a minimalni iznos je 100 kuna ili 15 eura. Iznos premije ovisi o roku oročenja, pa je na uloge oročene na rok preko 24 do 36 mjeseci premija 10 posto, 15 posto za uloge oročene na rok preko 36 do 60 mjeseci i 20 posto za uloge oročene na rok preko 60 mjeseci. “Građani koji ugovore RBA štednju PLUS najčešće se odlučuju za rok oročenja preko 60 mjeseci”, tvrde u RBA i dodaju da u posljednjih godinu dana raste interes građana za sve vrste štednih proizvoda.Zagrebačka banka svojim je klijentima ponudila dva modela, Favorit i Dizajn štednju. Tako u sklopu Favorit štednje Zaba isplaćuje 20 posto premije na štedne uloge oročene na manje od godinu dana, a na duži rok premija iznosi od 30 do 36 posto. U sklopu modela Dizajn štednje klijent ugovara trajni nalog i redovito svaki mjesec uplaćuje najmanje 200 kuna ili 25 eura. Premije u Dizajn štednji su nešto manje nego što je to slučaj u Favorit štednji i iznose od 10 na oročenja kraća od godine dana do 20 posto na duža oročenja.

Izbor klijenta
Štedni proizvod PBZ perspektiva također pruža mogućnost višekratnih uplata na rokove oročavanja od 6 do 60 mjeseci. Minimalni ulog kod PBZ-a treba biti 500 kuna. Visina kamatne stope ovisi o depozitu i dužini oročavanja, pa na depozit do 50.000 kn oročen na 12 mjeseci, na primjer, kamata iznosi 4,2 posto. Premija se kreće od 15 posto na depozite oročene između 6 i 12 mjeseci te do 25% na oročenja od 48 do 60 mjeseci. Aktivna štednja Erste banke nudi premiju od 10% bez statusa klijenta i rok oročenja od 6 mjeseci do godine dana, a uz status klijenta premija se za isto razdoblje penje na 12 posto. Ako se klijent odluči za oročavanje preko godine dana do preko tri godine premija bez statusa klijenta kreće se između 5 i 15 posto, a uz status klijenta između 7,5 i 20 posto. Uz najveće banke, stanoviti oblik štednje uz premiju nude i u Podravskoj banci. Štedni proizvod POBA premio u ponudu je uveden još 2003., a taj proizvod omogućava oročenje sredstava na način da se uz kamatu isplaćuje i premija koja se isplaćuje odmah kod oročenja u gotovini ili se prenosi na račun otvoren u Banci”, pojasnili su u Podravskoj banci.

Komentirajte prvi

New Report

Close