Stabilne cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 15:29
Foto: Thinkstock

Cijena barela sirove nafte na londonskoj burzi porasla je 7 centi na 107,4 dolara, dok je na američkom tržištu pala za 20 centi na 102,19 dolara.

Cijene nafte danas su se na međunarodnim tržištima stabilizirale oko jučerašnjih razina, s jedne strane pritisnute jačanjem tečaja dolara, a s druge strane i dalje prisutnim zabrinutostima oko sigurnosti opskrbe iz pojedinih proizvođačkih regija poput Libije.

Cijena barela sirove nafte na londonskoj burzi porasla je 7 centi na 107,4 dolara, dok je na američkom tržištu pala za 20 centi na 102,19 dolara.

Tečaj eura danas se spustio na najnižu razinu u osam mjeseci u odnosu na dolar, uslijed mogućeg povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama te zabrinutosti na financijskim tržištima da bi daljnje sankcije Zapada protiv Rusije mogle naštetiti gospodarstvu eurozone. Europska unija zaprijetila je Rusiji oštrijim sankcijana nakon što je srušen malezijski zrakoplov u Ukrajini.

Jači dolar, naime, ima tendenciju pritisnuti cijene roba iskazanih u američkoj valuti.

"Kada SAD i EU nametnu dodatne sankcije Rusiji to će utjecati na srednjoročni proizvodni profil ruske naftne industrije", rekao je Andy Sommer, viši analitičar u tvrtki Axpo Trading iz Švicarske.

U međuvremenu, u Libiji je proteklih dana smanjena proizvodnja nafte za gotovo 20 posto, na otprilike 450.000 barela dnevno, zbog eskalacije nasilja.

Za nove smjernice trgovci će tijekom dana pratiti objavu podataka američke vlade o zalihama sirove nafte, za koje se očekuje da će pokazati pad za 2,8 milijuna barela u tjednu do 18. srpnja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte u međuvremenu je objavila na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,74 dolara, što znači da je bila 67 centi viša nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close