Srpski dinar prešao magičnu granicu

Autor: Vladimir Harak , 11. ožujak 2010. u 22:00

Tečaj srpske valute dosegnuo je psiholoških 100 dinara za jedan euro, a postepeni pad vrijednosti, čini se, neće stati

Vrijednost eura na srpskom tržištu prešla je magičnu granicu od 100 dinara. Iako je srednji tečaj europske valute još ispod te crte, jedan euro se u bankama i mjenjačnicama ne može kupiti bez 100 dinara.

Od 1. studenoga, kada je krenuo pad srpske monete, dinar je izgubio više od 6,3 posto vrijednosti. Samo u 2010. godini, unatoč brojnim najavama smirivanja tečaja, pad je dosegnuo gotovo četiri postotka (3,86 posto). Prvi čovjek središnje banke Radovan Jelašić drži da je tečaj dinara slika srpske ekonomije i objasnio da za središnju banku nije najvažnija visina tečaja, već kretanje cijena na tržištu, odnosno inflacija. Mnoge je iznenadilo što je u obranu guvernera najdosljednije stala srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović. Ona je prihvatila njegovu tezu da relativno slabo gospodarstvo ne može imati jaku valutu i založila se za razgovor s poduzetnicima o tome koja bi im razina tečaja odgovarala, uz ogradu da bi se pri tome moralo voditi računa kakav bi bio utjecaj na kretanje cijena i ravnotežu vanjskotrgovinske bilance. Jak dinar je usporavao rast inflacije, ali je takva politika pogodovala uvoznicima i dovodila do vanjskotrgovinske nestabilnosti. Najzanimljiviji dio izjave Diane Dragutinović ticao se tzv. eurizacije srpskoga gospodarstva. Ona je rekla da je potrebna državna akcija kako bi se stvorila veća potražnja za dinarima. To bi ublažilo oscilacije i djelomično smanjilo udare koje donosi svakodnevno jačanje eura.

Inicijativa

Premještanje subvencija
Prvi državni korak prema stvaranju jače potražnje za dinarom mogao bi biti prestanak državnog subvencioniranja zajmova s tzv. deviznom klauzulom i premještanje financijske podrške k dinarskim kreditima. Vlada Srbije je početkom lanjskog proljeća izašla sa zamašnim paketom financijskih poticaja, čiji je veći dio očigledno otišao na subvencioniranje deviznih kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close