Srpski dinar na povijesnom minimumu prema euru

Autor: Vladimir Harak , 28. siječanj 2009. u 22:00

Guverner Narodne banke Srbije pozvao je tamošnju vladu da se drži svojih obveza iz dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno da pribjegne štednji na fiskalnom planu

Tečaj srpskog dinara ovih se dana spustio na najnižu razinu ne samo u ovoj godini nego i na najnižu razinu još od uvođenja europske valute 2002. godine. Srpskom se valutom tako ovih dana trguje i po cijeni višoj od 96 dinara za euro.

Dvogodišnje razdoblje stabilnosti, čak i jačanja dinara, prekinuto je početkom listopada prošle godine. Od tada je srpska valuta izgubila više od petine svoje vrijednosti, a samo tijekom siječnja više od osam postotaka. Naime, srednja vrijednost tečaja 1. siječnja bila je 88,6010 dinara za jedan euro. Neprestano klizanje dinara nisu mogle zaustaviti ni stalne intervencije središnje banke. Od početka listopada Narodna banka Srbije je na deviznom tržištu intervenirala s više od milijardu eura. Samo tijekom siječnja NBS je prodao 254 milijuna eura, ali pravog učinka nije bilo. Doduše, guverner Radovan Jelašić više puta je naglasio da glavna monetarna institucija nema namjeru braniti bilo koju razinu tečaja i da je cilj njezinih intervencija samo sprečavanje većih oscilacija. Pokušaj s podizanjem referentne kamatne stope nije donio očekivane efekte pa ju je NBS morao spustiti. Time je Banka ostala bez još jednog oružja za očuvanje stabilnog tečaja i posredno priznala da se sve teže nosi s naraslom potražnjom. Guverner Jelašić rekao je da ne namjerava na dosadašnji način braniti dinar i pozvao vladu Srbije da se drži svojih obveza iz dogovora s MMF-om, da pribjegne štednji na fiskalnom planu.

izdvojeno

Prognoza
Analitičar bečkog instituta WIIW Vladimir Gligorov procjenjuje da je pred Srbijom razdoblje stalnih devalvacija i da će dinar godišnje prosječno gubiti 10-15 posto svoje vrijednosti.

Snažan pad
Od listopada prošle godine srpska valuta je izgubila više od petine svoje vrijednosti, a samo tijekom siječnja više od osam postotaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close