‘Središnje banke povećat će kamatne stope prekasno’

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2014. u 22:01
Ulagači očekuju skorašnje podizanje kamatnih stopa/REUTERS

Kvalitetna politika rasta ne znači pumpanje rasta pod svaku cijenu.

Euforija na svjetskim financijskim tržištima odvojila se od stvarnosti, upozorava Banka za međunarodna poravnanja (BIS) u svom godišnjem izvješću.

Dok se globalno gospodarstvo još uvijek bori s recidivima krize pokušavajući se potpuno oporaviti, tržišta kapitala žive u nekom svom svijetu gdje krize već odavna nema, ponajviše zahvaljujući ultralabavoj monetarnoj politici najvećih svjetskih središnjih banaka, ocjenjuje ta institucija sa sjedištem u Baselu.U tom kontekstu velike središnje banke ne bi smjele upasti u zamku da kamatne stope počnu povećavati "prekasno i presporo", smatra BIS kojeg se najjednostavnije može opisati kao središnju banku središnjih banaka.

 

150posto

skočio je FTSE all-world share indeks od 2009. do sada

Inače, BIS je već nekoliko godina vrlo skeptičan prema korištenju vrlo stimulativne monetarne politike, a u podizanju kamatnih stopa vidi jedini način za zaustavljanje financijskih nestabilnosti. Zanimljivo, takav stav dijametralno je suprotan sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je nedavno pozvao Europsku središnju banku na uvođenje još agresivnijih mjera monetarne politike, poput otkupa imovine kako bi spriječila deflacijske pritiske. No, BIS smatra kako su deflacijski rizici i dalje vrlo mali. Stoga je BIS-ov stav kako kvalitetna politika rasta ne znači nužno pumpanje rasta pod svaku cijenu, već uklanjanje prepreka koje ga koče.

Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa ocjenjuje da su i BIS i MMF, unatoč naočigled suprotnim stajalištima, jednako svjesni višegodišnjeg utjecaja okružja niskih kamatnih stopa i pozitivnog djelovanja koje može biti relativno lako obezvrijeđeno ukoliko se u pravo vrijeme i na pravi način ne počne sa povećavanjem kamatnih stopa. "Neminovno je da će uskoro doći do povećanja kamatnih stopa, koje institucionalni ulagatelji ionako očekuju tijekom ove godine i iduće godine. Međutim, smatram da nije mudro ići u nenajavljena i nagla povećanja", smatra Gvozdanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close