Špekulacije o OPEC-u podigle cijene nafte prema 80 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 15:59
Thinkstock

Cijene barela sirove nafte u utorak su na međunarodnim tržištima porasle prema 80 dolara.

Cijene barela sirove nafte u utorak su na međunarodnim tržištima porasle prema 80 dolara, poduprte učestalim špekulacijama da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na predstojećem sastankuipak sniziti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 51 cent u odnosu na zatvaranje tržišta prethodnog dana, na 79,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 76,27 dolara.

Špekulacije o mogućem odgovoru OPEC-a na 30-postotni pad cijena nafte u razdoblju od lipnja intenzivirale su se ovaj tjedan nakon što je Venezuela pozvala na bolju suradnju unutar kartela ali i izvan OPEC-a, uključujući najvećeg proizvođača Rusiju.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro kazao je u ponedjeljak da se priprema poseban sastanak na globalnoj razini "u vrlo kratkom roku". Istog se dana ruski ministar energetike Aleksandar Novak sastao s ministrom vanjskih poslova Venezuele Rafaelom Ramirezom kako bi razgovarali o "potrebi koordinacije mjera obrane" cijena na tržištu nafte. Dosadašnji pokušaji približavanja OPEC-a i Rusije nisu urodili plodom.

"Sve smo bliže tome da šanse za smanjenje OPEC-ove proizvodnje budu izjednačene s onima za očuvanje sadašnje razine proizvodnje", tumači Michael Poulsen iz danskog Global Risk Managementa. "Putni itinerari nekoliko članica upućuju na intenzivne pozadinske pregovore kako bi sastanak protekao glatko", dodaje Poulsen.

"S cijenama ispod 80 dolara tržište ne bi trebalo isključiti mogućnost smanjenja OPEC-ove proizvodnje", napisali su iz londonske savjetodavne kompanije Energy Aspects.

U međuvremenu je OPEC odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 73,90 dolara, što znači da je porasla 43 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close