Spajanje njemačkih banaka za ECB nije ponajbolja ideja

Dionica Deutsche Bank u četvrtak je oslabila/REUTERS Dionica Deutsche Bank u četvrtak je oslabila/REUTERS

Središnja banka radije bi vidjela povezivanje s nekim europskim rivalom radi integracije tržišta.

Dionica Deutsche Bank u četvrtak je s 3,5 posto pada bila najveća gubitnica u sklopu njemačkog burzovnog indeksa DAX nakon napisa da se i vlada u Berlina zanima za analizu efekata spajanja dviju najvećih tamošnjih banka.

Kako pišu poslovni mediji, ministarstvo financija zatražilo od financijskog regulatora BaFina rezultate analize o potencijalnom spajanju Deutsche Bank i Commerzbank.

Time bi bila stvorena treća europska banka, nakon HSBC-a i BNP Paribasa, sa dva bilijuna eura imovine. O spajanju te dvije banke već se mjesecima javno špekulira, a razlog navodno leži u želji njemačke vlade da time ojača financijsku potporu izvoznicima.

Prema navodima Bloomberga, regulatori bankovnog tržišta u Europi, prije svega Europska središnja banka (ECB), ne smatraju kako je povezivanje te dvije banke dobra ideja. ECB bi radije vidio spajanje Deutsche Bank s nekim europskim rivalom, poput francuske Société Générale ili nizozemske ING banke, kako bi se prekograničnim povezivanjem potaknula integracija europskog financijskog tržišta. 

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, u ECB-u smatraju kako je Commerzbank premala da bi donijela poboljšanje poslovanja Deutsche Bank, a obje se trebaju usredotočiti na povećanje profitabilnosti i stabiliziranje poslovanja. "To sada nema smisla", ističe Reutersov izvor.Glasnogovornici dviju banaka odbili su komentirati medijske napise. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve