Spajanja i preuzimanja kompanija najviše od 2008.

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2014. u 22:00
U Europi predvodnici su Nijemci/FOTOLIA

Kada je riječ o kompanijama iz SAD-a jedan od glavnih motiva za preuzimanja i spajanja je bijeg u države s nižim porezom.

Spajanje i preuzimanje kompanija u svijetu proživljava svoje najsvjetlije trenutke u posljednjih šest godina.

Do kraja rujna ove godine vrijednost spajanja i preuzimanja dvije je trećine viša u odnosu na isto razdoblje lani i dosegla je iznos od 2,7 bilijuna dolara. Tolika vrijednost sklopljenih transakcija nije viđena još od 2008. godine. No, analitičare začuđuje još jedan presedan. Vrijednost transakcija većih od milijardu dolara, kojih je u posljednjih pet godina bilo vrlo malo, ove godine bilježe snažan skok.Iako poslovna logika nalaže da se kompanije kupuju kada je vrijednost dionica niska, rekordne vrijednosti najvažnijih svjetskih burzi očito ne sprečavaju tvrtke da ojačaju preuzimanjem rivala na tržištu.

 

2,66bilijuna

dolara vrijedile su tijekom ove godine M & A transakcije

Što se tiče SAD-a, razlog takvom postupanju treba potražiti u američkoj poreznoj politici. Oporezivanje dobiti kompanije pokušavaju izbjeći akvizicijom inozemnih rivala, kao što je bio slučaj s neuspješnom, 116 milijardi dolara teškom ponudom farmaceutske kompanije Pfizer za britansku AstraZenecu.Na bijeg u povoljnije porezno okružje odlučio se i Burger King preuzevši kanadski legendarni lanac kafeterija Tim Hortons i time preselivši sjedište nove, spojene kompanije u Kanadu. No, nisu samo američke kompanije gladne preuzimanja. 

Rastući trend tih aktivnosti ove se godine snažno prelio i na Europu te Aziju. Prema podacima Thomson Reutersa, europske i azijske kompanije ove su godine ušle u 260 milijardi dolara vrijedna preuzimanja samo na američkom kontinentu.Što se tiče Europe, njemačke kompanije posebno su aktivne u širenju poslovanja. Podsjetimo samo na Siemensovo preuzimanje američkog proizvođača naftne opreme Dresser-Rand za 7,6 milijardi dolara te softverskog diva SAP koji je za 8,3 milijarde dolara odlučio kupiti Concur.   

Komentirajte prvi

New Report

Close