Spajaju se Raiffeisenovi mirovinski fondovi

Autor: Tomislav Pili , 31. kolovoz 2014. u 22:00
Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen obveznog fonda/Marko Lukunić/PIXSELL

Iz Raiffeisena su poručili kako je pripajanje u interesu članova oba fonda.

Novu zakonsku mogućnost da obvezni mirovinski fond upravlja i dobrovoljnim fondom prvi su iskoristili Raiffeisenovi fondovi odlučivši se spojiti.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je na svojoj sjednici Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim mirovinskim fondom (ROMD) odobrila pripajanje Raiffeisen društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom (RDMD) te mu odobrila i proširenje djelatnosti.Tako je sada ROMD registriran i za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom što dopušta novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima. Radi provođenja pripajanja ROMD će povećati svoj temeljni kapital za 33,4 milijuna kuna na 143,4 milijuna kuna.

Iz Raiffeisena na pitanje o motivima spajanja poručuju kako su zajednički ocijenili da je pripajanje RDMD-a ROMD-u u interesu članova mirovinskih fondova kojima upravljaju oba društva."Integrirani pristup upravljanja mirovinskim fondovima dodatno će osnažiti kvalitetu i učinkovitost upravljanja portfeljima, a vjerujemo da će dovesti i do afirmacije dobrovoljne mirovinske štednje i povećanja njezinoga društvenog značaja", ističu iz Raiffeisena. "U konačnici, unaprijedit će se i informiranje te edukacija članova o mirovinskim fondovima i mirovinskoj štednji, budući da će komunikacija biti organizirana na jednom mjestu", dodaju u svom odgovoru.Inače, Raiffeisenovi obvezni i dobrovoljni fond drugi su najveći mirovinski fondovi u zemlji u svojim kategorijama.

Prema posljednjim srpanjskim podacima Hanfe, Raiffeisen dobrovoljni fond broji više od 51.000 članova što je 24 posto svih članova mirovinskih fondova iz III. stupa. Podsjetimo, tržišni lider je AZ Profit s gotovo 40 posto udjela. Fond upravlja s 793 milijuna kuna neto imovine što je 32 posto ukupne imovine šest otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova.Osim toga, RDMD upravlja s još pet zatvorenih dobrovoljnih fondova – Ericssona Nikole Tesle, novinarskog društva, Hrvatskog liječničkog sindikata, T-HT-a te Sindikata hrvatskih željezničara. Posljednji dostupni podaci o poslovanju Raiffeisenovih društava sežu u 2012. kada je ROMD ostvario 42,4 milijuna kuna dobiti, a RDMD 7,1 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Valjda su se spojila društva za upravljanje, a ne fondovi.

New Report

Close