S&P po prvi put dodijelio rejting Bosni i Hercegovini

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2008. u 22:00

Bosni i Hercegovini dodijeljen je dugoročan “B+” i kratkoročan “B” kreditni rejting, jer je bolji kreditni rejting Bosne i Hercegovine ograničen njezinim složenim političkim sustavom te slabim središnjim vladinim institucijama

Američka agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s uvrstila je u ponedjeljak Bosnu i Hercegovinu na svoju listu zemalja, koja sada broji 123 države. Bosni i Hercegovini dodijeljen je dugoročan “B+” i kratkoročan “B” kreditni rejting.

Bolji kreditni rejting Bosne i Hercegovine ograničen je njezinim složenim političkim sustavom te slabim središnjim vladinim institucijama, a takva situacija utječe na provođenje reformi koje su u slijepoj ulici, smatra Marko Mršnik, kreditni analitičar Standard & Poor’sa. “Svemu ovome treba pridodati i golemi okvir fiskalnog upravljanja, brojnu vladu i malu fiskalnu fleksibilnost”, dodao je Mršnik. Naime, golema administracija, stvorena Daytonskim sporazumom, guta goleme količine proračunskog novca, a na plaće u svim razinama državne uprave te socijalne transfere odlazi čak 50 posto BDP-a. Oko uvrštenja premijer F BiH Nedžad Branković nije se oglasio u medijima. Stalno povećanje proračunskog deficita koji se tek odnedavno uspješno kontrolira također predstavlja dodatno ograničenje za bolji kreditni rejting, navodi se u priopćenju Standard & Poor’sa. Opći dug države prelazi 30 posto BDP-a, no njegovo padanje onemogućeno je preuzimanjem obveza povezanih s povratkom zamrznutih deviznih depozita iz ranih devedesetih godina. Međutim, BiH ima velik dugoročni potencijal za gospodarski rast, uredno otplaćivanje vanjskog duga te monetarnu stabilnost što održava kreditni rejting.

činjenice

Uredna otplata
Kreditni rejting “B” agencija Standard & Poor’s definira kao “kreditne obveze više ranjive na neotplaćivanje, ali dužnik sada ima kapacitete za njihovu urednu otplatu”.
Kreditne agencije
Standard & Poor’s je ogranak McGraw-Hilla, a publicira financijska istraživanja i analize. Uz Moody’s i Fitch Ratings najpoznatija je svjetska agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close