Soroseva packa Nijemcima: Ili budite pravi vođe ili napustite eurozonu

Autor: Marina Biluš , 10. rujan 2012. u 22:00

Nastavi li Njemačka inzistirati na politici štednje i deflacije, dugoročno bi zaista bilo bolje da ode, smatra milijarder koji revno piše o krizi u Europi

Vodite ili odlazite. To je odluka koju će Njemačka mora donijeti. Najjačoj članici eurozone to je poručio investitor George Soros koji od početka europske dužničke krize odrješito iznosi svoje stavove o (ne)opstanku eura. I dosad je ovaj milijarder vladu u Berlinu upozoravao na odgovornost prema monetarnoj uniji koju joj je, kako kaže, nametnula vlastita uspješnost, no sada je retoriku prema Njemačkoj dodatno zaoštrio.

‘Odlazak se može preživjeti’
“Nijemci moraju ili podijeliti sudbinu s ostatkom Europe te zajedno s njim plivati ili potonuti, ili trebaju napustiti eurozonu”, poručio je Soros koji priznaje da bi istupanje Nijemaca politički bio strahovit udarac, ali uvjerava da ga se može preživjeti te, štoviše, da bi se situacija u uniji na kraju i popravila. Ta njegova rečenica ne čudi jer riječ je o čovjeku koji je uoči lipanjskog EU summita napisao da je “Njemačka ključ, ali i najveća prepreka rješavanja krize u Europi”. Tada je ustvrdio da će, ne preuzme li odgovornost, podjela na dužnike i vjerovnike postati postati trajna, Njemačka će dominirati, a periferija se pretvoriti u deprimiranu pustoš- “Nastavi li Njemačka neumoljivo inzistirati na politici štednje, dugoročno bi zaista bilo bolje da ode”, kaže on sada smatrajući da promoviranje deflacije svojstveno vladi u Berlinu dodatno produbljuje depresiju te da će, na kraju, i samu Njemačku stajati gospdarskog rasta. On, za razliku od kreatora njmačke politike, smatra da Europa treba stremiti rastu od 5%, kojeg pak, tvrdi, neće moći postići bez snažnog rasta plaća, ali i cijena. Sorosevo zaoštravanje retorike prema ovoj zemlji vjerojatno nije slučajno, tajming mu je besprijekoran. Naime, sudbina svih protukriznih planova eurozone naći će se na kocki već sutra i to upravo u Njemačkoj gdje ustavni sud treba podržati ili odbiti njemačko financiranja Europskog stabilizacijskog mehanizma. Iako je odbijanje punjenja budžeta tog trajnog kriznog fonda gotovo pa nemoguće, dogodi li se nekim čudom značit – katastrofu. Hipotetski gledano, kaže li ustavni sud “ne” ESM-u, taj će fond ostati bez presudnog “donatora”.

Strah od osvete
Osim toga, odbijenica bi urušila najnoviji plan Europske središnje banke da neograničeno kupuje obveznice prezaduženih članica eurozone, jer on počiva upravo na pravilu da zemlja koju valja spasiti pomoć zatraži upravo od tog fonda. Katastrofičari kažu da bi se padom ESM-a na ustavnom sudu Njemačka osvetila europskom guverneru Mariju Draghiju koji je obećanu kriznu intervenciju utemeljio na svemu onome zbog čega su mu iz Berlina stizala stroga upozorenja, ignorirajući tako stavove njemačkih političara i svojih kolega. No realniji analitičari ipak sumnjaju da bi netko zbog osvete takvoga tipa riskirao budućnost monetarne unije.

Ulagači vole ECB

Pesimizam napokon splašnjava
Najava neograničene kupnje obveznica prezaduženih država eurozone na koju se sprema ECB nije razveselila samo milijardera Sorosa, i ostali ulagači u njoj, čini se, vide tračak nade. Istraživanje Sentixa pokazalo je da je nakon Draghijeve najave protukrizne intervencije, povjerenje investitora u europskoj monetarnoj uniji poraslo prvi put od ovogodišnjeg ožujka. To je iznenadilo i analaitičare koji su u Reutersovoj akveti predviđali daljnji porast pesimizma. “Draghijeva ‘bazuka’ glavni je razlog ovakvom poboljšanju očekivanja ulagača u eurozoni”, poručuju iz Sentixa.

Komentirajte prvi

New Report

Close