Soroseva kompanija kažnjena u Mađarskoj

Autor: Karlo Vajdić , 29. ožujak 2009. u 22:00

Soroseva tvrtka srušila cijenu dionice OTP banke za 14 posto u 30 minuta trgovanja zbog čega je kažnjena sa 2,2 milijuna dolara

Soros Fund Management, kompanija poznatog mađarskog milijardera i investitora Georgea Sorosa, kažnjena je s 2,2 milijuna dolara od strane mađarskog regulatora tržišta kapitala.

Razlog za ovu kaznu je pokušaj manipulacije dionicama OTP banke početkom listopada prošle godine. Sorosev fond je 9. listopada lani pokušao “poslati lažne i pogrešne signale o razini potražnje i ponude vrijednosnice ili njezine cijene” te je proveo “short selling” tih dionica, objavio je mađarski regulator PSZAF. Takav potez prouzročio je pad cijene dionice najveće mađarske banke od 14 posto u posljednjih 30 minuta trgovanja na Budimpeštanskoj burzi. “Short selling” je prodaja ‘posuđenih’ dionica koje investitor ima namjeru kasnije kupiti po nižoj cijeni kako bi profitirao. Na taj način “short selling” je vrsta “klađenja“na pad cijene vrijednosnice odnosno očekivanje da će ta cijena ići prema dolje. Pad vrijednosti dionice OTP banke, koja ima podružnicu i u Hrvatskoj, bio je dio “značajnog i snažnog napada” na mađarska tržišta novca i kapitala, kazao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany dan nakon napada. Soros, predsjednik i osnivač Soros Fund Managementa izjavio je kako mu je “iskreno žao” što je njegova kompanija obavila transakciju, piše Bloomberg. Tvrtka je pokrenula internu istragu, surađuje s mađarskim regulatorima, te će podnijeti “potrebne mjere” dodao je Soros.“Čak i ako zaposlenici tvrtke nisu prekršili mađarske zakone, posebno mi je teško zbog toga što se desilo zbog moje bliske osobne povezanosti s Mađarskom”, kazao je poznati investitor. Cijena dionica OTP banke je od 8. listopada snižena za čak 52 posto dok je vrijednost BUX dioničkog indeksa te burze u istom razdoblju pala 28 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close