Soros okrenuo leđa dionicama, saznajte na što se sad kladi

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2016. u 08:51
George Soros/REUTERS

Dok je s jedne strane udvostručio okladu na pad indeksa S&P 500, investitor se nakon tri godine vratio zlatu.

Čuveni američki investitor George Soros u ponedjeljak je otkrio kako je udvostručio svoju okladu na pad indeksa S&P 500. Njegova tvrtka Soros Fund Management objavila je u izvješću Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) kako je u prvom tromjesečju posjedovala 2,1 milijun "put" opcija na SPDR S&P 500, burzovno utrživi fond (ETF) koji prati kretanje tog indeksa.

Krajem četvrtog tromjesečja Soroseva tvrtka posjedovala je milijun opcija na taj ETF, prenosi CNBC. "Put" opcije daju njihovu vlasniku pravo da proda dionice po određenoj cijeni na određeni datum i smatraju se okladom na pad. Da investitor koji je svjetsku slavu stekao rušenjem britanske funte prije 24 godine ne vjeruje previše u američke dionice pokazuje i podatak da je  srezao ulaganja za 37 posto. Naime, vrijednost dioničkog portfelja Soros Fund Managementa pala je na 3,5 milijarde dolara.

Međutim, zanimljivo je da se Soros opet okrenuo ulaganju u zlato od kojeg je zazirao gotovo tri godine nazivajući najplemenitiji metal "ultimativnim balonom". U najvećem svjetskom ETF-u koji prati kretanje cijene zlata, SPDR Gold Trustu, Soros je stekao 1,05 "call" opcija vrijednih preko 123 milijuna dolara. "Call" opcija pak pruža pravo na kupnju po određenoj cijeni na određeni datum. Osim opcija u ETF-u, Soros je stekao i 1,7 posto udjela u kompaniji za proizvodnju zlata Barrick. Podsjetimo, cijena zlata je tijekom prvog tromjesečja skočila 16 posto što je najveći kvartalni skok od 1986. godine. Iz Soroseve tvrtke odbili su komentirati razloge ovakve investicijske strategije, navodi Reuters. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

On kopira Perota, isto ulaže u zlato, kao Pero.

.

Izgleda da biologija ipak čini svoje ! Ostario čovjek. 😊

New Report

Close