SocGen znao za Kervielove postupke

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2015. u 22:00
Afera je gotovo uništila banku/REUTERS

Francuska policija došla do novih detalja u aferi iz 2008.

Viši menadžment francuske banke Société Générale (SocGen) znao je za rizična trgovanja Jérômea Kerviela i to mjesecima prije nego što je izbio skandal koji je gotovo upropastio tu banku.

Kako piše francuski dnevnik Libération pozivajući se na izvore bliske policijskoj istrazi, viši menadžment bio je informiran još 2007. o Kervielovu trgovanju. Policija je navodno prošlog mjeseca ispitala nekoliko menadžera SocGena, ali ni jedan (još) nije optužen. Podsjetimo, Kerviel je uhićen 2008. godine nakon što je ustanovljeno da je rizičnim trgovanjem koje je dosezalo i do 50 milijardi eura na kraju oštetio banku za gotovo pet milijardi eura.

SocGen je tada tvrdio da je Kerviel neovlašteno trgovao vrijednosnicama. On je pak cijelo vrijeme tvrdio kako su njegovi nadređeni znali za sve njegove postupke te da je "žrtveni jarac" banke koja se našla usred globalne financijske krize. To mu ipak nije pomoglo na sudu koji ga je osudio na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Usto, morao je vratiti i cjelokupni iznos štete te mu je izrečena stalna zabrana zapošljavanja u financijskim institucijama. Francuski Vrhovni sud u ožujku 2014. ukinuo je kaznu u dijelu povrata pet milijardi eura. Kerviel je u rujnu pušten iz zatvora nakon što je odslužio svega 110 dana. Novo suđenje koje bi trebalo utvrditi tko treba platiti štetu zakazano je za siječanj sljedeće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close