SocGen i Goldman Sachs zaratile s Gadafijevim fondom

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2015. u 22:01
Krimen francuske banke je u podmićivanju kako bi se ulagalo u rizične instrumente/REUTERS

Libijski fond tužio banke jer je na njihov nagovor uložio u izvedenice koje su 2008. potpuno propale.

Libijski državni investicijski fond koji upravlja sa 67 milijardi dolara imovine tužio je američku banku Goldman Sachs i francusku Société Générale zbog prijevare i traži od njih ukupno 3,5 milijarde dolara naknade.

Kako je britanskom Telegraphu ispričao Hassan Bouhadi, predsjednik fonda od kojeg je svrgnuti predsjednik Moamer Gadafi namjeravao ulagati u razvoj zemlje, priča o prijevari seže još u 2008. godinu.

Katastrofalni potezi
Nakon što je fond osnovan 2006. godine, dio imovine uložio je složene financijske izvedenice. Točnije, radilo se o 1,2 milijarde dolara. Dolaskom financijske krize 2008. godine, to se ulaganje pokazalo kao katastrofalni potez. Točnije, od ulaganja nije ostalo ništa. Bouhadi smatra da je Goldman Sachs uzeo goleme naknade za savjetovanje o ulaganju u takve izvedenice. Krimen francuske banke je u podmićivanju dužnosnika libijske vlade, između ostaloga i ljudi bliskih Gadafiju, kako bi se ulagalo u vrijednosnice koje su se također kasnije pokazale kao promašaj.

Od SocGena Libijci na londonskom sudu potražuju 2,3 milijarde dolara naknade štete, a u parnicu je kao svjedok uključena i Sophie Wellesley, supruga britanskog pop-pjevača Jamesa Blunta koja je prije svrgavanja Gadafija radila u tom fondu. Obje banke odbacuju bilo kakvu odgovornost ističući kako su fondom upravljali financijski profesionalci koji nisu mogli biti nesvjesni činjenice da se upuštaju u rizične transakcije. 

Tražili niske prinose
Bouhadi pak odgovara kako je ulagačka politika fonda bila vrlo konzervativna, a cilj je bio da se ostvari prinos tek iznad stope inflacije.  Smatra da fond nikada ne bi uložio u tako rizičnu imovinu da nije bio uvjeravan kako se radi o relativno sigurnom ulaganju.  Trećina imovine libijskog fonda – koji je trenutno na Malti zbog situacije u domovini – uložen je u međunarodne dionice i obveznice. Međutim, ta je imovina trenutno zamrznuta sve dok se ne postigne političko rješenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close