Snižene prognoze Goldman Sachsa spustile cijene nafte ispod 85 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 16:10
Thinkstock

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara nakon što je investicijska banka Goldman Sachs snizila prognoze cijena nafte, navodeći kao razlog obilnu ponudu i mlaku potražnju.

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara nakon što je investicijska banka Goldman Sachs snizila prognoze cijena nafte, navodeći kao razlog obilnu ponudu i mlaku potražnju.

Na londonskom se tržištu cijena barela smanjila za 1,38 dolara u odnosu na zatvaranje u petak, na 84,75 dolara, da bi se nakon podneva stabilizirala na 84,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po dolar nižoj cijeni, od 80,01 dolara.

Američka investicijska banka Goldman Sachs objavila je u nedjelju da je snizila prognozu cijene sirove nafte na londonskom tržištu za prvo tromjesečje 2015. na 85 dolara za barel, s prethodno prognoziranih 100 dolara, dok je prognozu cijene barela na američkom tržištu smanjila na 75 dolara, s prethodno procijenjenih 90 dolara.

U drugom bi se tromjesečju 2015. cijena u Londonu mogla dodatno smanjiti, na 80 dolara za barel, te na 70 dolara na američkom tržištu, budući da će prevagu ponude nad potražnjom dodatno zaoštriti uobičajena, sezonski uvjetovana smanjena potražnja.

Time se Goldman Sachs izdvaja najnižim prognoziranim cijenama nafte među velikim financijskim institucijama koje su proteklih tjedana objavile svoje procjene.

"Goldman Sachsova revizija prognoza naglašava sumorne izglede. Prevladavaju prognoze nižih cijena i tržište još uvijek pokušava odrediti novu donju cjenovnu razinu", sažima situaciju na tržištu Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

I Deutsche Bank je danas oštro snizio prognozu cijena nafte u idućoj godini, na 88,75 dolara na londonskom tržištu, s dosada prognoziranih 103,25 dolara, dok je prognozu za američko tržište snizio na 80,50 dolara, s ranijih 96,25 dolara iz prethodne procjene.

"Tržište sse pribojava daljnjeg pada cijena. Sumnje se množe jer nema jasnih naznaka oporavka potražnje a opskrba je nesumnjivo prekomjerna", konstatira Ken Hasegawa iz Newedga.

Prekomjerna opskrba pripomogla je povećanju zaliha u zemljama širom svijeta, primjećuje Reuters.

Tako su u Sjedinjenim Državama prvi puta od siječnja cijene nafte za trenutne isporuke niže od onih u terminskim ugovorima, što obično signalizira slabost na tržištu.

Predstavnici dvanaest članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastat će se 27. studenog kako bi razmotrili eventualnu prilagodbu aktualne ciljane razine proizvodnje od 30 milijuna barela dnevno u prvoj polovici 2015. Do sada se tek manji broj članica izjasnio za rezanje proizvodnje.

Saudijska Arabija već je signalizirala da je ne smetaju niže cijene nafte i da je spremna zadržati sadašnju visoku razinu proizvodnje u utrci za tržišni udio. Kuvajtski ministar za naftu kazao je da niže cijene nafte ne utječu negativno na plan razvoja, prenijela je jučer državna novinska agencija KUNA.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 82,48 dolara, što znači da je porasla 81 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close