Snažna opskrba i jaki dolar ponovo pritisnuli cijene hrane

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 12:01
Foto: Thinkstock

Snažna opskrba i jaki dolar spustili su u veljači cijene hrane na međunarodnim tržištima za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec.

Snažna opskrba i jaki dolar spustili su u veljači cijene hrane na međunarodnim tržištima za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, na najnižu razinu u četiri i pol godine, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, na najnižu razinu od srpnja 2010. od prosječna 179,4 boda. U odnosu na prošlogodišnju veljaču cijene su niže 14 posto.

Kontinuirani pad cijena odražava snažnu opskrbu i slabost brojnih svjetskih valuta prema američkom dolaru, ističe FAO-v stručnjak Michael Griffin, procjenjujući da će se taj trend vjerojatno nastaviti i u idućim mjesecima.

"Najvažnije je istaknuti povoljne izglede za proizvodnju čitavog niza poljoprivrednih kultura u 2015.", ističe Griffin, ukazujući istodobno na visoku razinu zaliha većine žitarica.

Među proizvodima koji čine FAO-vu košaricu najviše su u veljači pale cijene šećera, za 4,9 posto u odnosu na siječanj, pod pritiskom optimističnih očekivanja brazilske proizvodnje s obzirom na nedavne padaline, kao i na najavu Indije o subvencionalizranju izvoza.

Izrazitije su pale i cijene žitarica, za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, ponajprije zahvaljujući dobrim prognozama za pšenicu.

Cijene mesa kliznule su 1,4 posto u odnosu na siječanj, ističu u FAO-u napominjući da su revidirali siječanjsku vrijednost odgovarajućeg podindeksa za tu skupinu proizvoda. Najveći su uteg bile niže cijene ovčetine i janjetine, u prvom redu zbog jačeg dolara u odnosu na brazilski real i australski dolar.

Cijene svinjetine porasle su pak prvi puta u osam mjeseci zbog odluke Europske unije da podupre privatno skladištenje u tom sektoru.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda također su u veljači porasle prvi puta u više mjeseci, i to za 4,6 posto, pod utjecajem sezonskih faktora i smanjene opskrbe iz Novog Zelanda i Australije. Cijene biljnih ulja ostale su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec.

Odvojeno je FAO ponovo blago povisio procjenu proizvodnje žitarica u 2014., za jedan posto, na ukupno 2,542 milijarde tona, izdvajajući kao ključan razlog povećanje proizvodnje pšenice u Argentini, srednjoj Aziji i Europi.

U 2015. agencija UN-a očekuje jedan posto nižu proizvodnju pšenice u odnosu na rekordnu 2014., od ukupno 720 milijuna tona, zbog uobičajenih prinosa u EU i srednjoj Aziji u odnosu na njihove visoke prošlogodišnje razine.

Komentirajte prvi

New Report

Close