Smjernice središnjih banaka opasne su za financijski sustav

Autor: Tin Bašić , 11. ožujak 2014. u 21:01
Niske stope dvosjekli su mač/FOTOLIA

Mogla bi nastati panika na tržištima kada se smjernice neočekivano promijenile.

Napori kojima središnje banke pokušavaju potaknuti gospodarstva pružajući tržištima smjernice o tome što će se u nekom budućem razdoblju dogoditi s referentnim kamatnim stopama može ugroziti svjetski financijski sustav.

Upozorenje je to ekonomista Banke za međunarodna poravnanja (BIS), piše The Financial Times. Ističu da se investitore ohrabruje da ulaze u sve veće rizike zato jer vjeruju u buduće smjernice središnjih banaka koje im unaprijed ukazuju na bilo kakav rizik povezan za kamatne stope i njihovu eventualnu promjenu, pokazuje istraživanje Banke za međunarodna poravnanja, institucije poznate kao središnja banka središnjih banaka. Istraživanje također pokazuje da takav način ulaganja može rezultirati da referentne kamatne stope predugo ostanu na preniskim razinama jer središnje banke strahuju od reakacije tržišta u slučaju njihovog podizanja, čime se zapravo potiče rizičnije ponašanje ulagača, piše The Financial Times. "Takve smjernice, koje daju četiri najveće svjetske središnje banke, mogu dodatno povećati opasnost od nezdrave akumulacije financijskih neravnoeža", tvrde ekonomisti BIS-a Andrew Filardo i Boris Hofmann.

 

0,5posto

referentna je kamatna stopa u V. Britaniji dok nezaposlenost ne padne ispod sedam posto

Također, upozoravaju da bi to moglo uzrokovati paniku na tržištima kada bi investitori vjerovali da su se smjernice neočekivano promijenile. Takve smjernice koristio je guverner britanske središnje banke (BoE) Mark Carney koje su mu, kada je postao guverner prošle godine, predstavljale način kako oživjeti britansko gospodarstvo. Tako je primjerice u kolovozu prošle godine rekao da će referentne stope ostati na 0,5 posto sve dok nezaposlenost ne padne ispod sedam posto. Carney se zbog toga suočio s velikom kritikom jer je nezaposlenost pala puno brže nego što se očekivalo, čime su se povećale šanse za dizanje stopa.  Američke savezne rezerve (Fed) koriste smjernice od 2008., a japanska i europska središnja banka od 2010., odnosno 2013. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close