Slovenski ustavni sud zabranio objavu podataka o lošim kreditima banaka

Državne banke dokapitalizirala je država s više od 4 mlrd. eura Državne banke dokapitalizirala je država s više od 4 mlrd. eura

Slovenska središnja banka zatražila je provjeru ustavnosti zakona o pristupu informacijama.

Slovenski ustavni sud zabranio je objavu podataka o lošim kreditima banaka u državnom vlasništvu, poništivši neke odredbe zakona o dostupnosti informacija javnoga značaja koji je donesen prošle godine, ali je privremeno bio suspendiran.

U svom pravorijeku ustavni suci su jednoglasno odlučili da bi eventualna javna korist objave tih osjetljivih poslovnih podataka banaka bila manja od štete koja bi nastala na području slobodne gospodarske inicijative i poduzetništva. Slovenski parlament lani je izmjenama zakona o pristupu informacijama javnog značaja najprije omogućio objavu podataka o lošim kreditima državnih banaka koji su preneseni na tzv. "lošu banku" u procesu njihove sanacije, a nakon toga i objavu loših kredita koji su ostali u bankama i nakon tog prijenosa.

To je učinjeno zbog pritiska javnosti da se sazna tko je odgovoran za loše kredite i "bankarsku rupu" koju je začepila država, dokapitaliziravši banke s preko 4 milijarde eura. Na takve zakonske izmjene reagirala je slovenska središnja banka, tražeći da se zakon privremeno suspendira i provjeri njegova usklađenost s ustavom. Središnjoj banci u tome su se poslije pridružile i Nova Ljubljanska banka (NLB), te Nova kreditna banka Maribor (NKBM), dvije najveće državne banke, čiji su loši krediti lani bili u porastu iako je većina nekvalitetnih kreditnih plasmana iz prošlosti već bila prebačena na lošu banku. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve