Slovenske banke u dva ovogodišnja mjeseca zaradile 70,9 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2016. u 22:01
Udjel loših kredita snižen je u veljači na 8,5 posto/FOTOLIA

Kamatni prihodi bilježe pad od 11 posto na 113 milijuna eura, a sniženi su i nekamatni prihodi za 12 posto na 57,4 milijuna eura.

Poboljšava se financijska "krvna slika" slovenskih banaka. Službena statistika Banke Slovenije pokazuje kako su banke u susjednoj državi u prva dva ovogodišnja mjeseca zabilježile 70,9 milijuna eura neto dobiti. Dobit prije oporezivanja dosegnula je 79,3 milijuna eura što je 40 posto više nego godinu ranije, piše list Delo.

Može se reći da je na pozitivan rezultat banaka značajno utjecalo veliko smanjenje iznosa rezervacija koji se zaustavio na 13 milijuna eura. Za usporedbu, godinu ranije rezervacije su dosezale 145,3 milijuna eura. Pogled u stavku kamatnih prihoda pokazuje pad od 11 posto na 113 milijuna eura. Nekamatni prihodi sniženi su 12 posto na 57,4 milijuna eura. Poboljšanje kvalitete kreditnog portfelja pokazuje pozitivan trend. Krediti nenaplativi više od 90 dana počeli su padati još prošle godine, pa je u prosincu njihov udjel iznosio 8,7 posto. U veljači je udjel loših kredita dodatno snižen na 8,5 posto.

Međutim, kreditiranje poduzeća i dalje pokazuje negativnu dinamiku, dok je kod kredita stanovništvu primjetan ambivalentan trend. Iako stambeni krediti bilježe rast od 1,3 posto, potrošački krediti su u padu od 1,9 posto. Stopa kapitaliziranosti slovenskih banaka popela se krajem prošle godine na 20,9 posto, a na konsolidiranoj osnovi na 18,6 posto što je iznad prosjeka za eurozonu, naglašava Banka Slovenije. U četvrtom tromjesečje banku su poboljšale kapitaliziranost povećanjem kapitala zahvaljujući pozitivnom poslovnom rezultatu te daljnjim smanjenjem kapitalnih zahtjeva zbog daljnjeg smanjenja kreditne aktivnosti, dodali su u središnjoj slovenskoj banci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tanatopolitika je druga strana biopolitike, tako bar tvrdi slovenski recezent knjige Giorgia Agambena KAR OST AJA OD AUSCHWITZA-Arhiv in priča. (Homo sacer III )Založba ZRC, ZRC SAZU, Ljubljana 2005, 144
Kada se već koristimo biofinancijskim terminima opisivanja stanja bankarskog sustava Slovenije, bilo bi u korektno spoznati i tanatofinancijsku sliku onog što je ostavila tanatofinancijska aktivnost istog bankarskog sustava.
O tome svjedoče stečajni upravitelji u Sloveniji, ali isključivo u intimnim,neobvezujućim i javnosti nedostupnim izvješćima!!!! Svjedoče poduzetnici, njihove obitelji Ponekad svjedoče i sami bankari koji su istupili iz bankarskog sustava. Svjedoče i lešinarski fondovi, sudska praksa i mnoga poduzetnička groblja najeklatantnije vidljiva kroz napuštene , novoizgrađene i nedovršene nekretnine.
Svaka sličnost sa Hrvatskom je uključena!!!!

New Report

Close