Slovenija će dokapitalizirati Banku Celje sa 120 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2014. u 22:00
Web screenshot

Nakon što nije uspjelo prikupljanje dodatnog kapitala od vlasnika, niti od privatnih ulagača.

Slovenska vlada krajem prošlog tjedna potvrdila je mjere za sanaciju Banke Celje koju će dokapitalizirati sa 190 milijuna eura.

Polovicu dokapitalizacije država će izvršiti uplatom gotovine za obične dionice banke, a drugu polovicu u državnim obveznicama, objavio je vladin ured za informiranje.Uprava Banke Celje u travnju je zatražila pomoć u kapitalu od države, nakon što joj nije uspjelo prikupiti dodatni kapital od vlasnika, među kojima je najveći Nova Ljubljanska banka, niti od privatnih ulagača.Dokapitalizacija od strane države bit će nešto veća od one koja se ranije planirala, nakon što je početkom godine slovenska središnja banka od Banke Celje zatražila da prikupi 160 milijuna eura kako bi došla do odgovarajuće razine adekvatnog kapitala.

Za dokapitalizaciju vodećih banaka u prošloj i ovoj godini Slovenija je do sada osigurala više od 3,5 milijardi eura, nakon čega su prešle u 100-postotno državno vlasništvo, a najveći dio njihovih loših kredita prebačen na posebnu ustanovu, tzv. lošu banku, odnosno Tvrtku za upravljanjem potraživanjima banaka (DUTB). Nova kreditna banka Maribor, druga po veličini banka u Sloveniji, trebala bi nakon sanacije i dokapitalizacije prema dogovoru s Europskom komisijom uskoro biti privatizirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close