Slabljenje dolara je vjerojatno privremena anomalija

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2016. u 12:06
Foto: Thinkstock

Dva su glavna razloga za slabljenje američkog dolara, i oba se odnose na reakciju investitora na financijskim tržištima na komentare predstavnika dvije najveće centralne banke na svijetu.

Posljednjih nekoliko tjedana američki dolar slabi u odnosu na sve najtrgovanije svjetske valute. U odnosu na euro oslabio je približno 4%, a u odnosu na pojedine valute kao što je australski dolar čak 6,5%. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/USD iznosi 1,12675 što je vrlo blizu najviše razine u posljednjih 6 mjeseci.

Dva su glavna razloga za slabljenje američkog dolara, i oba se odnose na reakciju investitora na financijskim tržištima na komentare predstavnika dvije najveće centralne banke na svijetu. Naime, prije dva tjedna je predsjednik Europske centralne banke u obraćanju javnosti rekao da se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati u negativni teritorij i da ne očekuje da će biti potrebno dodatno popuštanje monetarne politike u eurozoni. Investitori su ove komentare protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koji traje još jod početka financijske krize i masovno su počeli kupovati eure te mu na taj način podigli vrijednost u odnosu na američki dolar.

Nekoliko dana kasnije je redoviti sastanak čelnih ljudi imala i američka centralna banka. Kao što je bilo očekivano, nije došlo do podizanja kamatnih stopa ali su komentari Janet Yellen, predsjednice Odbora guvernera Federalnih rezervi, bili nešto negativniji nego u zadnjim obraćanjima javnosti. Naime, Janet Yellen je potvrdila da je gospodarska situacija u SAD-u dobra, ali je u nekoliko navrata spomenula da loša gospodarska situacija u ostatku svijeta predstavlja rizik kojeg treba imati na umu. Također je naglašavala da će zatezanje monetarne politike biti postepeno jer je stopa inflacije i dalje niska. Investitori su i ove komentare protmačili kao negativne za dolar i počeli ga prodavati u odnosu na sve ostale valute.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutno slabljenje dolara privremena anomalija uzrokovana prevelikom količinom kupovnih pozicija na američkom dolaru. Investitori već godinama kupuju dolar i povremeno dolazi do situacija u kojim ponestane novih kupaca koji mu u kratkom roku svojom kupnjom mogu nastaviti podizati vrijednost. U takvim situacijama dovoljna je bilo kakva vijest loša za dolar koja može uzrokovati masovno zatvaranje kupovnih pozicija i slabljenje dolara. No takvi pomaci su u pravilu kratkotrajni. Čim se situacija smiri, investitori će se fokusirati na stvarnu situaciju u pojedinim gospodarstvima i zaključiti da je situacija u SAD-u trenutno mnogo bolja.

Na temelju mnogo bolje situacije, američka centralna banka će prije ili kasnije morati nastaviti podizati kamatne stope kako bi spriječila visoku inflaciju. S druge strane, situacija u Europi je toliko loša da Europska centralna banka još godinama neće moći značajnije zatezati monetarnu politiku. To u praksi znači da će se razlika u kamatnim stopama između SAD-a i Europe i dalje povećavati što će uzrokovati još veću potražnju za američkim dolarom koji će donositi sve viši prinos, a to će mu nastaviti dizati vrijednost u odnosu na euro i ostale valute.

Nedavni događaji smanjuju vjerojatnost da će se američki dolar po vrijednosti izjednačiti sa eurom, ali na temelju sadašnjih informacija i dalje smatramo da bi dolar do kraja godine sa sadašnje razine mogao ojačati 5-10%. Ukoliko dođe do novih bitnih informacija, u tijeku godine ćemo modificirati naše prognoze.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Ubrzat će kretanje prema…….6 kn.

Vec sam napisao da sam jako puno zaradio na 1,07 koliko je sada.
Ocekivao jesam, da sam znalac ne bih postavljao puno pitanja, ucim svaki dan.
Brini se radije za sebe, meni prilicno dobro ide.


Ja ocekujem paritet sa € do kraja ove godine.

haha veliki znalac…jel došao paritet?


Ja ocekujem paritet sa € do kraja ove godine.

kako kad svaki dan ide prema dole?

New Report

Close