Slabiji dolar zaustavio klizanje cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 16:11
Thinkstock

Slabiji dolar zaustavio je danas klizanje cijena nafte na međunarodnim tržištima ispod razine od 86 dolara, pružajući im potporu u uvjetima slabe potražnje i obilne opskrbe.

Slabiji dolar zaustavio je danas klizanje cijena nafte na međunarodnim tržištima ispod razine od 86 dolara, pružajući im potporu u uvjetima slabe potražnje i obilne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 85,63 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 80,90 dolara. Jučer je cijena nakratko kliznula i na najnižu razinu od lipnja 2012. godine, od 79,44 dolara.

Američki dolar oslabio je jučer nakon što podaci pokazali da je američki uslužni sektor u listopadu zabilježio najslabiji rast u šest mjeseci. Slabiji dolar jača kupovinu moć imatelja ostalih valuta, potičući potražnju za robom čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici, kao što je nafta.

Danas je povoljan utjecaj slabijeg dolara neutralizirao razočaravajući pad dobiti u kineskom industrijskom sektoru u prvih devet mjeseci ove godine, nadovezujući se na naznake usporavanja najvećeg uvoznika nafte u svijetu.

"Očekujemo da će tržište ovog tjedna biti prilično stabilno. Mislim da smo na pet dolara od dugoročne minimalne cjenovne razine", kaže Olivier Jakob iz Petromatrixa, pojašnjavajući da se "na američkom tržištu javlja snažna potpora cijenama na razini od 80 dolara dok se u Londonu cijena uglavnom uspijevala zadržati iznad 85 dolara".

Nakon višetjednog oštrog pada cijene se sada približavaju razinama koje su velike investicijske banke prognozirale za iduću godinu, ili čak klize ispod njih.

Tako je Goldman Sachs u nedjelju snizio prognozu cijene na londonskom tržištu u prvom tromjesečju 2015. na 85 dolara za barel, s ranije prognoziranih 100 dolara, te cijenu u SAD-u na 75 dolara, u odnosu na dosada prognoziranih 90 dolara.

Analitičari drugih velikih banaka također su snizili prognoze cijena nafte u 2014. i 2015. godini, navodeći kao razlog zabrinutost za globalni rast, jačanje dolara i obilnu ponudu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte jučer iznosila 82,37 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close