Slaba potražnja i obilna opskrba drže cijene nafte ispod 98 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 15:38
Foto: Thinkstock

Tržišta pritišće povećana opskrba iz Libije, na gotovo milijun barela dnevno.

 Cijene barela stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 98 dolara budući da loši gospodarski podaci iz najvećih potrošača najavljuju slab rast potražnje u razdoblju obilne ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje tržišta u ponedjeljak, na 97,8 dolara. Ugovori za isporuke u listopadu istekli su jučer na najnižoj razini u 26 mjeseci, od 96,21 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 22 centa nižoj cijeni, od 92,7 dolara.

Tržišta pritišće povećana opskrba iz Libije, na gotovo milijun barela dnevno, koja se poklopila sa slabijim od očekivanja gospodarskim podacima iz Kine i SAD-a.

Međunarodna agencija za energiju prošlog je tjedna konstatirala da je usporavanje gospodarskog rasta u svijetu, posebno u Kini i Europi, ozbiljno ograničilo potražnju za naftom, što se vremenski poklopilo sa stabilnim povećavanjem ponude, posebno iz Sjeverne Amerike. Stoga su snizili prognoze rasta potražnje u ovoj i idućoj godini.

"Proizvodnja nafte raste i ne naziru se nestašice. Međunarodna agencija za energiju (IEA) naniže je revidirala potražnju, Kina ne vuče a europsko gospodarstvo ugrožavaju sankcije Rusiji i ruske protusankcije", tumači Olivier Jakob, analitičar švicarskog Petromatrixa.

Danas objavljeno istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW-a pokazalo je tako da je raspoloženje njemačkih analitičara i ulagača oslabilo u rujnu na najnižu razinu od prosinca 2012.

"I dalje je prisutan rizik spirale sankcija u odnosima s Rusijom a ekonomska aktivnost u eurozoni i dalje je razočaravajuća. Na kraju, iako ne i najmanje važno, teško je ocijeniti potencijalne posljedice škotske neovisnosti", tumači čelnik instituta Clemens Fuest.

ZEW-ov indeks gospodarske klime spustio se na 6,9 bodova i njegova je vrijednost osjetno ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Kineska industrijska proizvodnja istodobno je u kolovozu zabilježila najslabiji rast u gotovo šest godina, potpirujući zabrinutost za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Podaci o američkoj proizvodnji također su pesimistični, budući da se u kolovozu smanjila po prvi puta u posljednjih sedam mjeseci.

Pozornost se sada okreće redovnom mjesečnom zasjedanju utjecajnog odbora američke središnje banke za monetarnu politiku, radi eventualnih signala o datumu podizanja ključnih kamatnih stopa. Taj će potez poduprijeti dolar i time oslabiti potražnju za naftom jer će smanjiti kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 94,68 dolara, što znači da je bila dolar niža u odnosu na petak.

Komentirajte prvi

New Report

Close