Skok neto kamatnih prihoda kumovao rastu dobiti HPB-a

Autor: Ana Blašković , 01. studeni 2011. u 22:00

Hrvatskoj poštanskoj banci neto priljev od kamata porastao je čak 23,8 posto i iznosio je 343,6 milijuna kuna

Hrvatska poštanska banka (HPB) treće tromjesečje 2011 zaključila je sa 70,6 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 17,7 posto, izvijestila je banka. Znatan rast od 6,5 posto bilježi i imovina HPB-a koja je u odnosu na kraj prošle godine porasla za 954,4 milijuna kuna i danas iznosi 15,7 milijardi kuna. Dobri rezultati tromjesečja banke koja već dvije godine mukotrpno čisti bilancu od makinacija bivše uprave i politike prije svega su posljedica snažna rasta kamatnih prihoda. Neto priljev od kamata, veći čak 23,8 posto, iznosio je 343,6 milijuna kuna. Raščlani li se ta stavka, vidljivo je da su veći neto rezultat od kamata posljedica smanjenja kamatnih troškova banke 12,6 posto, na iznos od 297,8 milijuna kuna.

Pad na provizijama
Prihodi od provizija i naknada u trećem tromjesečju imali su negativan trend i bili su manji za oko 12 milijuna kuna. Dok je banka u prethodnom kvartalu ostvarila 147,5 milijuna kuna neto prihoda od provizija, u posljednjem su oni iznosili 135,3 milijuna kuna.Ključna promjena u poslovanju banke zasigurno se dogodila u strukturi kreditiranja. Bruto krediti stanovništvu povećani su 6,1 posto u odnosu na 2010. godinu. Od kreditnog portfelja najveći trast zabilježio je segment stambenih kredita, i to čak 31,8 posto ili gotovo 115 milijuna kuna, dobrim dijelom zahvaljujući odluci banke da u portfelj uvede kunske stambene kredite u vremenu izrazite nesklonosti javnosti prema valutnoj klauzuli. Istodobno, portfelj bruto kredita tvrtkama povećan je 5,5 posto i krajem rujna Hrvatska poštanska banka kreditira gospodarstvo sa 5,57 milijardi kuna tekućih kredita. Zbog strukture kreditnog portfelja HPB je rezervirao 105,1 milijun kuna, što odgovara 60 posto ostvarene operativne dobiti banke u iznosu od 174,6 milijuna kuna. Usporedno s kreditnim portfeljem, rasla je i depozitna baza banke. Ukupni depoziti HPB-a na kraju rujna porasli su devet posto u odnosu na kraj prošle godine, na 12 milijardi kuna. Rast depozita, objašnjavaju u HPB-u, najviše se odnosi na zamjetan rast štednje stanovništva i državnih jedinica.

Više ulažu u obveznice
Prema devetomjesečnom izvješću, imovina Hrvatske poštanske banke dosegnula je 15,7 milijardi kuna, čime se HPB održava na poziciji sedmog po veličini tržišnog igrača. “Rast imovine u ovom tromjesečju iznosi trećinu ukupnog rasta tijekom godine, a rezultat je većim dijelom ostavren povećanjem kreditiranja klijenata te dijelom povećanjem ulaganja u obveznice”, naglasili su u HPB-u.

Neizvjesnost

Umjesto trajnog rješenja, nove političke ideje
Dok se u HPB-u još čisti portfelj političkih kredita prošle uprave na čelu s Josipom Protegom, politika opet donosi neizvjesnost za poslovanje. Kao profitabilna banka u državnom vlasništvu, HPB se već našao u predizbornim programima. Umjesto da se država kao vlasnik pobrine za trajno rješenje izvora kapitala, HPB se već spominje u kombinacijama kao predvodnik reindustrijalizacije gospodarstva, što je nedavno predstavljena ideja iz programa Hrvatskih laburista.

Komentari (1)
Pogledajte sve

evo sredstava za kredit za kampanju HDZ-a.

New Report

Close