Skok cijena zlata i državnih obveznica

Autor: Ana Blašković , 12. travanj 2017. u 14:57
S rastom neizvjesnosti ulagači više traže zlato i državne vrijednosnice/FOTOLIA

Ulagače brinu sigurnosni problemi u svijetu i kretanje kamatnih stopa.

Cijena zlatu i državnim vrijednosnicama porasla je zajedno s japanskim jenom zbog straha ulagača oko sigurnosnih problema u svijetu, kao i kretanja američkih kamatnih stopa, piše Bloomberg.

Američka tržišta otvorila su trgovanje u utorak padom cijena drugi dan zaredom nakon što je porasla potražnja za sigurnim utočištima pošto je Bijela kuća izdala upozorenje Siriji i tenzija oko Sjeverne Koreje.  Prinosi na državne obveznice pali su nakon potvrde čelnice FED-a Janet Yellen da je središnja monetarna vlast promijenila fokus s postkriznog liječenja ekonomije na održane zdravih stopa rasta. Nafta je blago pala u očekivanju objave o smanjenju američkih zaliha s rekordnih razina koje se očekuje u srijedu.  

Sjedinjene Američke Države blizu su postizanja cilja pune zaposlenosti i inflacije od dva posto zbog čega su Federalne rezerve  već započele s podizanjem kamatnih stopa. Uz neizvjesni tempo monetarnog zatezanja, dozu neizvjesnosti potpiruje nepredvidiva vanjska politika američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog čega su ulagači očekivano posegnuli za sigurnim utočištima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close