Skinut veo tajne s najvećeg tržišta zlata na svijetu: Otkriveno kojim se količinama trguje na londonskom tržištu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2018. u 10:04
Foto: Getty Images

London je središte globalne trgovine zlatom ali su glavni akteri trgovine – banke, brokeri i dileri – dosad bili neskloni otkrivanju točnih podataka o vrijednosti i obujmu trgovine.

Obujam dnevne trgovine zlatom u Londonu iznosio je prošlog tjedna minimalno 30,2 milijuna unci, a njezina vrijednost 36,9 milijardi dolara, pokazuju prvi precizni podaci udruženja trgovaca LBMA, skidajući veo tajnovitosti s trgovine plemenitim metalom na londonskom tržištu.

London je središte globalne trgovine zlatom ali su glavni akteri trgovine – banke, brokeri i dileri – dosad bili neskloni otkrivanju točnih podataka o vrijednosti i obujmu trgovine.

Potaknute zahtjevima regulatora za većom transparentnošću, članice LMBA-e počele su objavljivati podatke o transakcijama koje se namiruju u Londonu i Zuerichu, također velikom centru trgovine, blisko povezanom s Londonom.

"Prvi puta u dugoj povijesti londonskog tržišta zlata njegova vrijednost nije predmet nagađanja već pouzdanog mjerenja", naglašava analitičar Macquarieja Matthew Turner u bilješci objavljenoj uz brojke udruženja.

Prema LMBA-i, obujam trgovine zlatom među njezinim članicama putem ugovora za trenutne isporuke iznosio je u prošlom tjednu 95 milijuna unci. Putem swapova i terminskih ugovora vlasnika je promijenilo 46,5 milijuna unci, 4,1 milijun unci putem opcija a 5,4 milijuna unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obujam trgovine zlatom u prošlom tjednu iznosio 30,2 milijuna unci, odnosno 939 tona.

Obujam trgovine srebrom među članicama LMBA-e iznosio je 1,1 milijardu unci putem ugovora za trenutnu isporuku, te 651,2 milijuna unci putem swap i terminskih ugovora. Putem opcija vlasnika je promijenilo 36,7 milijuna unci srebra a 43,7 milijuna unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosječni dnevni obujam trgovine srebrom iznosio 359,3 milijuna unci vrijednih oko 5,2 milijarde dolara.

Podaci ipak ne pružaju kompletan uvid u trgovanje u Londonu budući da na članice LBMA-e otpada većina aktivnosti na tržištu. Pritom neke članice još nisu podnijele izvješća o obujmu trgovanja.

U LBMA-i navode da će u sljedeća tri mjeseca objavljivati podatke o trgovini jednom tjedno a nakon toga svakoga dana. Dodaju i da namjeravaju početi objavljivati i podatke o trgovini platinom i paladijem.

Udruženje je prošle godine počelo objavljivati mjesečne podatke o količini zlata i srebra pohranjenoj u londonskim riznicama. Njegovi podaci pokazuju da su na kraju lipnja u Londonu bile pohranjene ukupno 7.684 tone zlata vrijednog 309 milijardi dolara. Istog su datuma londonske riznice čuvale i 34.901 tonu srebra vrijednu 18 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close