Sistema želi kupiti 10-20 posto dionica Deutsche Telekoma

Autor: Teuta Franjković , 03. studeni 2006. u 06:30

Vladimir Jeftušenkov upravlja kompanijom koja godišnje okrene 7,6 milijardi dolara

Kompanija “jednog ruskog tajkuna”, kako joj je nedavno “tepao” premijer Sanader, zapravo je jedna od najvećih ruskih kompanija – Sistema. Kompanija je objavila svoje namjere o preuzimanju znatnog udjela u Deutsche Telekomu u zamjenu za kontrolu nad njihovom telefonskom podružnicom koja uključuje i MTS, najvećega ruskog operatera mobilnih mreža. Prema informacijama Financial Timesa, Sistema je predložila potpunu integraciju MTS-a s Deutsche Telekomom koji je svojedobno posjedovao čak 40,5 posto udjela u MTS-u, no s vremenom je taj udio prodao. U zamjenu za udio Sistema bi otkupila 10 do 20 posto udjela u Deutsche Telekomu koji se nalazi u 32-postotnom vlasništvu njemačke vlade. Ruska bi tvrtka u sklopu razmjene imovine mogla dobiti i dionice koje bi omogućile eventualni reotkup od Deutsche Telekoma.

Putin – Merkel
Da je takva akvizicija vrlo moguća pokazuje i nedavni posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Njemačkoj. Na sastanku njemačkih i ruskih čelnika našao se i Vladimir Jeftušenkov, izvršni direktor Sisteme i jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji. Riječ je o čovjeku koji upravlja kompanijom koja godišnje imovinom i uslugama teleoperatera okrene više od 7,6 milijardi dolara. Preko Londonske burze, gdje ima izlistane dionice, Sistema je prošle godine zaradila više od 1,3 milijarde. Kompanija se također može pohvaliti stalno rastućom mrežom s više od 58,2 milijuna korisnika.Sam Deutsche Telekom nalazi se pod pritiscima nakon rezanja svojih rezultata i nakon loših izvještaja drugog kvartala. Upućeni smatraju da bi izvršni direktor Deutsche Telekoma mogao pristati na ponudu prvenstveno poradi popravljanja stanja bilančne liste svoje kompanije. Sistema bi tim dogovorom dobila 53-postotno vlasništvo nad MTS-om čija se vrijednost procjenjuje na devet milijardi dolara. Osim nad MTS-om, dobila bi i 51-postotni udio u telefonskom operateru Comstaru koji je procijenjen na 1,5 milijardi dolara.Takav bi vlasnički portfelj još više proljepšao financijske izvještaje Sisteme koja je nedavno objavila izvještaj o polugodišnjoj dobiti koja prelazi 310,1 milijun dolara. Prihodi su porasli na 4,6 milijardi što je gotovo milijardu dolara više nego je to bio slučaj u istom razdoblju prošle godine. Operativna zarada porasla je na 1,65 milijardi dolara, troškovi amortizacije porasli su za 28 posto te zajedno s administrativnim i općim troškovima iznose 924,9 milijuna dolara. Jeftušenkov, kao vlasnik najveće tvrtke za visoku tehnologiju koju je utemeljio i razvijao od samih početaka dok je većina ostalih bogatstava nastala na nafti i plinu, danas dominira područjima telekomunikacija, farmaceutike, mikročipova i biotehnologija. Sistemin MTS najveći je istočnoeuropski operater mobilne telefonije, a širi se u Indiju, Pakistan i SAD.

Nedovoljno za Mljet
Sistemine tvrtke drže desetinu svjetske proizvodnje mikročipova, a jedna od biotehnoloških kompanija razvila je generički lijek protiv hepatitisa B. Međutim, ni takva gigantska kompanija nije dovoljno dobra Hrvatskoj. Naime, nakon što je njegova tvrtka Adria sistema kupila prije tri godine zemljište od 22.000 četvornih metara, naknadno se oglasilo Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, tvrdeći da su u tijeku radnje u vezi s neovlaštenim raspolaganjem zemljišta u vlasništvu Hrvatske na tom otoku. To se zemljište, tvrdi se, nalazi u uređenom programu za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem, čime gospodare Hrvatske šume. Najmanje 40 milijuna eura najavljenog Sistemina ulaganja tako će, očito zaslugom još jedne epizode vladajućeg “muljanja”, vjerojatno otići u vjetar.

U početku se poslovalo i s naftom

Nije Sistema samo uobičajena ruska tvrtka. Osim telekom industrije bacila se i na nešto unosnije i vječno profitabilne sektore. Naime, zaradili su i na nafti. Jevgenij Novicki, direktor Sisteme, ispričao je Washington Postu da su na početku uzimali kredite i prodavali na zapad rusku naftu, te uvozili robu široke potrošnje, televizore, računala, prehrambene proizvode i drugo. Samo u jednoj takvoj operaciji bilo je moguće udvostručiti ulaganje, a profiti od 200 do 300 posto godišnje nisu bili izuzetak. Ipak, daljnji razvoj išao je prema drugim područjima koja konkurente nisu zanimala.




Komentirajte prvi

New Report

Close