Signal iz Kuvajta zadržao cijene nafte nadomak 55 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2015. u 19:00
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Cijene barela nafte stablizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 55 dolara nakon što je Kuvajt poručio da Organizacija zemalja sirove nafte (OPEC) nema drugog izbora nego zadržati proizvodnju na važećoj razini.

Cijene barela nafte stablizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 55 dolara nakon što je Kuvajt poručio da Organizacija zemalja sirove nafte (OPEC) nema drugog izbora nego zadržati proizvodnju na važećoj razini.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u svibnju pala 98 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,93 dolara. Na američkom se tržištu barelom za isporuke u travnju trgovalo po 1,65 dolara nižoj cijeni, od 43,01 dolar za barel.

U srijedu su cijene nafte poskočile nakon što je američka središnja banka naznačila da će podizati ključne kamatne stope sporije no što se dosada očekivalo, pa je dolar zabilježio snažan pad, najveći u šest godina. Slabiji dolar podupire potražnju za robom čije su cijene izražene u zelenim novčanicma jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

U četvrtak je cijene ponovo pritisnula poruka Kuvajta da OPEC nema drugog izbora nego zadržati proizvodnju na postojećoj razini. "Ne želimo izgubiti udio u tržištu", pojasnio je novinarima kuvajtski ministar za naftu Ali al-Omair. Dodao je ipak da ga zabrinjava mogući utjecaj oštrog pada cijena cijena nafte na državni proračun zemlje.

Naftni je kartel u studenom prošle godine zadržao važeću razinu proizvodnje unatoč tada 40-postotnom padu cijena nafte u odnosu na lipanj, poručujući da formiranje cijena treba prepustiti tržištu. Poziciju tradicionalnih proizvođača ugrožava nagli procvat američke proizvodnje nafte iz škriljca pa strahuju za svoj tržišni udio.

Cijene su se u međuvremenu spustile ispod razine koja jamči isplativost takve američke proizvodnje koja unatoč tome zasada i dalje raste, a povećavaju se i zalihe sirove nafte. U srijedu objavljeni podaci američke vlade pokazali su da su u prošlom tjednu zalihe nafte poskočile za 9,6 milijuna barela.

Analitičari pritom napominju da bi odgoda podizanja kamatnjaka u SAD-u mogla osigurati predah američkim proizvođačima kada je u pitanju financiranje.

"Jeftinije financiranje omogućit će proizvođačima nafte da prošire poslovanje ili čak da prebrode razdoblje niskih cijena", tumači Daniel Ang iz Phillip Futuresa.

OPEC je odvojeno objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 49,17 dolara, što znači da je bila 41 cent viša nego prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close