Šef Feda ‘ohladio’ burzu: Ne računajte na niže kamatne stope

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2019. u 22:00
Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell/REUTERS

Jerome Powell je kazao kako Fed razmatra da li trgovinski rat zahtijeva snižavanje cijene novca.

Globalne burze oslabile su u srijedu nakon što je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella "ohladio" očekivanja da će već idućeg mjeseca doći do snižavanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu indeks Dow Jones oslabio je 179 bodova ili 0,67 posto, na 26.548 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,95 posto, na 2917 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 7884 boda. Pad cijena dionica posljedica je suzdržanog govora predsjednika Feda Powella na jednom skupu o mogućnostima smanjenja ključnih kamatnih stopa.

Poruka Trumpu 
Powell je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata. Powell je također istaknuo da je Fed nezavisan i izoliran od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao središnju banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da Fed "ne  zna što radi".

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je, pak, u intervjuu za Bloomberg kako smatra da Fed ne treba smanjiti kamate za pola postotnog boda na sjednici u srpnju. "Powell i Bullard dali su naslutiti da možda neće biti nikakvog smanjenja kamata u srpnju, što je razočaralo ulagače", kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel. Nakon prošlotjedne sjednice, čelnici Feda poručili su da će "djelovati prikladno" kako bi održali rast gospodarstva, što je potaknulo špekulacije da bi Fed do kraja ove godine mogao smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti. No, sada je optimizam ulagača splasnuo.

 

27 posto

šansi trenutno postoji za podizanje kamata idućeg mjeseca

Kretanje terminskih ugovora na kamatne stope sugerira kako američki trgovci vrijednosnicama sada smatraju da postoji 27 posto šansi da Fed snizi kamatne stope idućeg mjeseca. Još u ponedjeljak izgledi su bili na 42 posto. Podršku tržištu pružala je posljednjih dana i nada ulagača da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem ovoga tjedna Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja. No, po tom pitanju nema ništa novog, pa je splasnuo optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Mnuchin dignuo Europu 
"Prošloga je tjedna bilo puno nade da će skup G20 rezultirati nečim pozitivnim. No, kako se taj sastanak približava, optimizam pomalo splašnjava", kaže Tuz. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer pale, a najviše u tehnološkom i komunikacijskom sektoru. I na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati u minusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle. S druge strane, na većini europskih burzi indeksi su jučer preokrenuli gubitak u rast vrijednosti nakon što je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao CNBC-u da su Kina i Amerika blizu trgovinskog dogovora.

Paneuropski indeks STOXX 600 oko 14.30 sati je stagnirao na 383 boda dok je frankfurtski DAX indeks povećao vrijednost 0,4 posto, na 12.277 bodova. Pariški CAC ojačao je nešto sramežljivijih 0,1 posto, na 5520 bodova dok je londonski FTSE ojačao 0,08 posto, na 7428 bodova. 

Utjecaj na valutu

Tečaj dolara odskočio s najniže razine u tri mjeseca
Tečaj dolara u srijedu se stabilizirao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima pod utjecajem najnovijih izjava dužnosnika američke središnje banke Fed iz kojih su investitori iščitali poruku da im se ne žuri sa smanjenjem kamatnih stopa. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, bio je u plusu 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 96,273 boda. Time je odskočio s najnižih razina u tri mjeseca od 95,843 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close