Sedam banaka u Hrvatskoj u 2008. godini ide u dokapitalizaciju

Banke će morati povećati temeljni kapital jer su se našle na rubu stope adekvatnosti koja je minimalno 10 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke, čak sedam banaka ove godine treba provesti dokapitalizaciju jer su se našli na granici minimalne stope adekvatnosti kapitala. Riječ je o Hrvatskoj poštanskoj banci, Raiffeisen banci, OTP banci, Istarskoj kreditnoj banci, Imex banci, Podravskoj i Credo banci. Stopa adekvatnosti kapitala mora iznositi najmanje 10 posto, a najmanju stopu od 10,12 posto ima Credo banka. Najveću dokapitalizaciju najavila je Raiffeisenbank Zagreb čija je stopa adekvatnosti kapitala, prema privremenim nerevidiranim podacima HNB-a 10,82 posto. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ovih je dana odobrila toj banci prospekt o izdavanju najviše 1,464.800 redovnih dionica na ime, vrijednih 1,46 milijardi kuna.

HPB ide u IPO?
Kako se navodi u objašnjenju odluke, riječ je o povećanju temeljnog kapitala koje je izglasala Glavna skupština RBA krajem prošle godine kako bi banka postigla odgovarajuću stopu adekvatnosti kapitala. Sukladno toj odluci temeljni kapital RBA povećat će se na 3,698 milijardi kuna. Josip Protega, predsjednik Uprave HPB-a, krajem siječnja najavio je dokapitalizaciju u vrijednosti od 1,6 do 2,5 milijardi kuna koja bi se mogla provesti u svibnju. Još nije poznato hoće li se povećanje temeljnog kapitala provesti javnom ponudom dionica ili će se dionice ponuditi dosadašnjim dioničarima. Dokapitalizacija je u Istarskoj kreditnoj banci jedan od strateških ciljeva njihova četverogodišnjeg razvojnog plana. Povećanjem temeljnog kapitala, ističu, žele povećati poslovanje prije svega s velikim, kvalitetnim klijentima. Izvanredna skupština uz suglasnost Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank donijela je u prosincu odluku o dokapitalizaciji banke za dodatnih 735 milijuna kuna. Temeljni kapital hrvatske Hypo banke tako sada iznosi 4,187 milijardi kuna. I Erste & Steiermärkische banka također je najavila dokapitalizaciju. Na izvanrednoj Glavnoj skupštini zakazanoj za kraj ožujka, na dnevnom redu naći će se odluka o povećanju temeljnog kapitala banke za 87 milijuna kuna. Na taj bi način temeljni kapital ESB-a bio povećan sa 1,61 milijarde kuna na 1,698.417.500 kuna. Erste banka, čija je stopa adekvatnosti kapitala 12,30 posto, trebala bi izdati 870.332 dionice privatnom ponudom, ukupne nominalne vrijednosti od 87,033.200 kuna. Cjelokupno bi izdanje trebala upisati austrijska Erste banka, odnosno većinski vlasnik, i to po cijeni od 833 kune po dionici, odnosno ukupno za 724,986.556 kuna. Osim što banke na dokapitalizaciju tjeraju pravila središnje banke, ona vodi smanjenju troškova posuđivanja novca i mogućnost otplate stranih dugova. Dokapitalizacija banaka počela je kao odgovor banaka na sve restriktivnije mjere HNB-a prema zaduživanju izvan države.


ESB za širenje mreže
Te odluke HNB-a podigle su troškove banaka koje su morale naći nove i jeftinije načine prikupljanja sredstava. Dokapitalizacija se pritom pokazala kao dobar izbor jer ne traži dodatno zaduživanje uz fiksnu otplatu i ne opterećuje račun dobiti i gubitka. Dokapitalizacija najčešće potpomaže u stabiliziranju bančina poslovanja. Prema Biltenu o bankama HNB-a, tijekom prve polovine 2007. banke su povećale kapital za 6 milijardi kuna, odnosno za 19,2 posto te je nakon provedenih dokapitalizacija i pribrajanja dobiti ostvarene u tekućoj godini ukupni kapital dosegnuo 37,3 milijuna kuna. Najveću stopu povećanja ukupnog kapitala, 32,1 posto, ostvarile su srednje banke. Velike su banke povećale kapital za 18,8 posto, a male za 7,2 posto.

U prvoj polovini 2007. dionički kapital banaka veći za 4,7 milijardi kuna

Dionički kapital banaka bio je u prvoj polovici 2007. godine u odnosu na stanje na kraju 2006. godine veći za 4,7 milijardi kuna, odnosno 28,2 posto, navodi se u Biltenu o bankama HNB-a. U prvom polugodištu prošle godine dokapitalizaciju je provelo pet banaka. Najveći dio ukupnog povećanja dioničkog kapitala odnosio se na velike banke koje su svoj kapital u odnosu na kraj 2006. uvećali dionički kapital za 3,5 milijardi kuna, odnosno za 30,2 posto. I srednje su banke znatno povećale dionički kapital dokapitalizacijom u visini milijarde kuna, što je povećanje od 38,4 posto u odnosu na godinu prije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!