SEC gura stroža pravila novčanim fondovima jer ne želi da se ponovi krah tržišta iz 2008. godine

Autor: Tin Bašić , 08. kolovoz 2012. u 22:00

Američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) krajem mjeseca planira progurati prijedlog zakona kojim bi se postrožila pravila upravljanja čak 2,6 bilijuna dolara vrijednom industrijom novčanih fondova. Čelnica SEC-a Mary Schapiro već godinu dana vodi kampanju s kojom želi unutar SEC-a, ali i među senatorima progurati čvršća pravila igre. Cilj joj je spriječiti ponavljanje 2008. godine kada su masovni zahtjevi za isplatom iz jednog fonda skoro destabilizirali financijski sustav. Naime, udjeli u novčanim fondovima slični su gotovini i dizajnirani su da budu sigurni.

No, Fond Reserve Primary, čija imovina je 2008. godine vrijedila 62 milijarde dolara, gotovo je srušila sustav kada je neto vrijednost imovine po udjelu pala ispod jednog dolara. Taj je fond uložio su kratkoročni dug Lehman Brothersa. Kada je ta investicijska banka zatražila pokretanje stečaja, taj je dug postao gotovo bezvrijedan. To je uzrokovalo enormne gubitke Reserve Primaryju i pokrenulo masovne izlaske iz novčanih fondova, što se smirilo tek kada se ministarstvo financija umiješalo i spriječilo daljnju katastrofu, piše Wall Street Journal. No, prijedlog novih pravila neće tako lako proći. Naime, fondovska industrija žestoko se bori protiv čvršćih pravila. Isto tako, Alice Joe, koja je izvršna direktorica Centra za tržišno natjecanje pri gospodarskoj komori upozorila je da će zbog primjene novih pravila stotine kompanija koje su izdale zapise i obveznice razmisliti o budućem sudjelovanju na tržištu.

Glavne promjene

Drugačiji izračun
Prijedlog zakona koji gura čelnica SEC-a Mary Schapiro zahtjeva od novčanih fondova da vrijednosti njihove neto imovine po udjelu budu “plutajuće”, umjesto fiksne kao do sada. Fond menadžeri svakodnevno ciljaju da ta vrijednost po udjelu bude jedan dolar. “Plutajući” izračun dao bi investitorima jasniju sliku. Predlaže se i da fondovi odvajaju kapital kada pada vrijednost da mogu lakše isplatiti investitore.

Komentirajte prvi

New Report

Close