Sberbank ispao s liste sistemskih banaka

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2018. u 21:59
Najveća ruska banka više nije ocijenjena značajnom za RH/Ivo Čagalj/PIXSELL

HNB otkrio koje su ostale sistemski važne kreditne institucije, nova je OTP Hrvatska.

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila popis ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija na kojemu je osam banaka, među njima i OTP banka Hrvatska, koja je u svibnju lani stekla potpuno vlasništvo nad Splitskom bankom, dok na popisu više nije Sberbank d.d.

Kao sistemski važne već su označene Zagrebačka banka, Erste&Steiermärkische banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Splitska banka, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka.

U Hrvatskoj se od 2016. primjenjuje kapitalni sloj za OSV na sve banke koje su zbog veličine, međusobne povezanosti i značajnih prekograničnih aktivnosti ocijenjene kao značajne i sistemski važne. Trenutačna razina zahtjeva za sedam banaka je dva posto, a za HPB 0,2 posto. Iz HNB-a obrazlažu da je OTP banka Hrvatska sistemski važna jer je matična kreditna institucija grupe u kojoj se nalazi sistemski važna banka – Splitska banka.

Sberbank d.d. nije više takva (a još krajem 2017. je bila), jer, navodi HNB, nisu ispunjeni uvjeti iz članka 138. Zakona o kreditnim institucijama. Neki od njih su i veličina banke te njeno značenje za gospodarstvo Hrvatske ili EU, kao i povezanost s financijskim sustavom.

Komentirajte prvi

New Report

Close