Sava osiguranje preuzima Ergo

Autor: Ana Blašković , 15. travanj 2018. u 22:00
Vrijednost prodaje nije objavljena

Rošada na tržištu.

Njemačka Ergo grupa, vlasnik istoimenih domaćih osiguravatelja, u sklopu međunarodnog preslagivanja izlazi s hrvatskog tržišta.

Njemački vlasnik dogovorio je sa slovenskim Sava osiguranjem prodaju Ergo životnog te Ergo neživotnog osiguranja. Vrijednost prodaje nije objavljena, a transakciju tek mora odobriti regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Na domaće tržište osiguranja najavljeno preslagivanje neće se bitno odraziti. Prema zaračunatoj bruto premiji, Ergo osiguranje s oko 24,5 milijuna kuna premije u ožujku je imalo oko 0,8 posto tržišta, a neživotni segment zanemarivih 0,01 posto.

Kad ih podružnica Sava osiguranja u konačnici pripoji, njezin bi tržišni kolač u Hrvatskoj mogao dosegnuti približno dva posto. Dok prodaja njemačkog vlasnika označava zaokret u strategiji na osam tržišta, razlozi koji vode Savu u toj transakciji upućenima u osiguravateljnu problematiku manje je jasno. Adris grupa, zajedno sa svojim Croatia osiguranjem, godinama (neuspješno) pokušava povećati udio u slovenskom Sava Reu, vlasniku Sava osiguranja. 

Nije tajna da bi u Rovinju za to odriješili kesu, no takav je potez u Deželi očito prevruć politički krumpir. Je li u pozadini pokušaja Save da (skromnim) rastom u Hrvatskoj poveća izglede svog vlasnika da se u Sloveniji odupre Adrisu (ili bar poveća vrijednost)? Premda se upućenima takav scenarij čini upitnom strategijom, činjenica je da stezanje regulacije osiguravateljni biznis čini sve skupljim i potiče konsolidaciju.  Domaći osiguravatelji u ožujku su zaračunali 2,77 milijardi kuna bruto premije, 7,3 posto više u odnosu na lani. Neprikosnoveni tržišni lider je Croatia osiguranje s više od trećine ukupne premije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close