Šantić: Imamo šanse za 0,5% ekonomskog rasta u 2013.

Autor: Ana Blašković , 24. rujan 2012. u 22:00

Unatoč blagom oporavku prerano je očekivati poboljšanje trendova na tržištu rada, poručuju u SG – Splitskoj banci

Domaća ekonomija podvući će crtu ispod 2012. s padom BDP-a od dva posto, no u drugoj polovici iduće godine mogu se očekivati prvi znakovi oporavka i blagi rast od 0,5 posto, prognozira glavni ekonomist Société Générale – Splitske banke Zdeslav Šantić. Svjetlo na kraju tunela, prema njemu, moguće je uz dvije velike ograde. Prva je, kaže, izvan našeg utjecaja i riječ je o stabilizaciji prilika u međunarodnom okruženju. Druga je pak u potpunosti na domaćem terenu, a tiče se promjena u gospodarskoj politici.

I dalje izazovno
“Izazovno razdoblje i dalje je pred nama s brojnim rizicima. Dosadašnja kretanja u domaćem gospodarstvu bila su u skladu s našim prošlogodišnjim, i još aktualnim prognozama o kontrakciji za oko dva posto u ovoj godini”, rekao je Šantić u ponedjeljak osvrćući se na kratkoročne gospodarske izglede. U prvoj polovici godine ekonomska aktivnost smanjena je za 1,75 posto na godišnjoj razini. U usporedbi s posljednjom godinom prije krize 2008. pad je veći od 12 posto. Ako se međunarodna situacija stabilizira i provedu nužne promjene u gospodarskoj politici, ističe Šantić, u drugoj polovici iduće godine možemo očekivati prve znakove oporavka. “Tako za iduću godinu očekujemo rast BDP-a od 0,5 posto”, otkriva svoje prognoze Šantić. Unatoč blagom oporavku prerano je očekivati poboljšanje trendova na tržištu rada.

Inflacija bez promjene
Tako glavni ekonomist Splitske banke očekuje da će nezaposlenost u 2013. ostati iznad 18,5 posto, a za prve znakove oporavka na domaćem tržištu ipak će najvjerojatnije trebati pričekati 2014. godinu. Godišnja inflacija će ostati na razini od tri posto i sljedeće godine, i to zbog promjena u sustavu PDV-a te trošarina u sklopu prilagođavanja standardima Europske unije.

Odabir kamate na klijentu
Osim makroekonomskih prognoza SG – Splitska banka predstavila je i novitet u kreditnoj ponudi. Riječ je gotovinskim kreditima s fiksnom i indeksiranom kamatnom stopom između kojih će klijenti imati mogućnost odabira. “Naši klijenti sami će moći odlučiti hoće li izabrati sigurnost u vidu fiksne kamatne stope ili će se pak odlučiti za kredit s indeksiranom kamatom koja se može sukladno tržišnim uvjetima povećavati ili smanjivati”, rekla je Nelsi Rončević, članica Uprave za građanstvo. Oni koji se odluče za indeksiranu stopu, kaže, moći će je u svakom trenutku trajanja kredita zamijeniti fiksnom kamatom i to bez naknade. Uz veću fleksibilnost gotovinskih kredita banka se u kartičnoj ponudi okrenula i klijentima koji najviše troše uvodeći Visa Platinum karticu. Komentirajući dosadašnje poslovanje banke, predsjednik Uprave Andre-Marc Pudent rekao je da je u šest godina banka ostvarila većinu postavljenih ambicija od kojih je najveća bila širenje na sjeveru zemlje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ma čovjek ima veliko životno iskustvo…20-tak godina radnog staža barem, radio je na različitim zahtjevnim poslovima u više tvrtki…pa nam sada može predviđati budućnost….bilo bi nam bolje kupit fažol pa gatat…a vratili su se i cigani oni dobro proriču budućnost….ha ha ha!!!!
Malo humora u ovo crno vrijeme!!!

Molim PD da nam više ne servira kojekakve prognoze bankarskih tzv. "makroekonomskih analitičara" jer oni to nisu. Sluge neokolonijalista samo izvršavaju postavljene zadatke tj. nastoje manipulirati građanima ove slabašne državice. Ne treba nam to prikriveno lihvarenje. Da ste poštena banka ne bi imali naknadu od 4% (četiri posto) za prijevremenu otplatu kredita. O promjenljivosti kamatnih stopa bolje da ne pišem – one samo rastu, suprotni trend je nazabilježen i nepoznat.

a o čemu ti tranbuljaš tko si ti danešto predviđaš osim što si sluga stranom financiskom injžinjeringu

naj prije objasni kako sa davao preporuke za kupnju INGRE kad je bila 60 000kn IGH na 15,600kn i sad zadnje HT kad si davao preporuke da je ciljana cjena 285kn zar to nije kažnjivo djelo što ti činiš

svjesno manipuliraš sa javnošću sa ciljom da ih zavedeš i obmaniš u osobnu il tebi samo znanu korist

takvi su svi naši analitičari slugani maloumni krupnog kapitala

našim analitičarima i političarima se svake godine čini da imamo šanse za rast slijedeće godine……..

još kad vidim da predviđaju stopu rasta od svega 0,5%, to samo znači da će minus biti gadan……

New Report

Close