Samodol opet unio kaos u Quaestus, otkazana Skupština

Autor: Tin Bašić,VLM , 28. prosinac 2011. u 22:00

NO je na telefonskoj sjednici odlučio potpisati aneks ugovora s Fimom, u kojem stoji da ona upravlja fondom

Najveći dioničari zatvorenoga investicijskog fonda Quaestus nekretnine šokirani su odlukom Nadzornog odbora da se otkaže Glavna skupština, na kojoj je Fima Global Invest trebala biti izabrana kao novi upravitelj fonda. “Napravljen je opasan pravni presedan”, poručio nam je jedan od aktera ove priče, dok iz mirovinskih fondova, koji drže oko 35 posto udjela u Quaestusovu fondu, ljutito komentiraju da se to tako ne radi.

Protuprijedlog
NO Quaestus nekretnina je 17. studenoga potpisao ugovor o upravljanju s Fima Global Investom, nakon što se iz igre povukao Erste Invest. Da bi odluka bila pravovaljana, sazvana je Izvanredna glavna skupština za početak siječnja kako bi dioničari odobrili novog upravitelja. U međuvremenu Slavonski ZIF, koji drži 6,65% Quaestus nekretnina, šalje protuprijedlog u kojem je protiv Fime kao novog upravitelja i predlaže društvo ST Invest. Tri dana nakon toga, kaže naš izvor blizak NO-u, Nadzorni odbor šalje Hanfi zahtjev u kojemu traži mišljenje o tome koja bi bila posljedica eventualno drukčijih odluka Skupštine od onih predloženih jer je NO već potpisao ugovor s Fimom te bi li posljedica bila likvidacija Fonda. Hanfa objavljuje mišljenje u kojem stoji kako Glavna skupština uopće nije potrebna za donošenje te odluke, nego je dovoljan potpis NO-a unatoč tome što u statutu fonda, koji je također odobrila Hanfa, stoji kako upravo Skupština odobrava takve poteze. Regulator kaže da ova situacija nije uobičajena i treba je razlikovati od “dobrovoljnog” prijenosa poslova upravljanja. Zbunjujuća situacija rezultirala je neopozivom ostavkom člana NO-a Marija Žižeka, inače člana Uprave Raiffeisen banke. On je u priopćenju, koje je objavio na Zagrebačkoj burzi, objasnio da je “izrijekom glasovao protiv imenovanja Fima Global Investa”.

Pala i ostavka
“Bio sam u uvjerenju da je za imenovanje društva za upravljanje potrebna prethodna suglasnost Skupštine Fonda kako je to predviđeno Statutom fonda koji je odobrila Hanfa te da će slijedom navedenoga dioničari fonda odlučiti o izboru i imenovanju društva”, piše Žižek. Unatoč svojem protivljenju Žižek je potpisao odluku o prijenosu i prepustio konačnu odluku Skupštini. Budući da je Hanfa u svom mišljenju dala svu ovlast NO-u, Žižek se povukao iz odbora. Odluku nije htio komentirati ni partner u Quaestus Investu Borislav Škegro. Samo je kratko poručio da je to odluka NO-a i da se obratimo njima. Naposljetku, tročlani NO telefonskom je sjednicom odlučio donijeti i odluku o potpisivanju aneksa ugovora s Fimom, u kojemu stoji da danom potpisa Fima upravlja fondom.

Počelo u rujnu

‘Kršili su zakon’
Hanfa je krajem rujna Quaestus Investu na godinu dana oduzela licenciju. U postupcima izvanrednog nadzora Hanfa je utvrdila da uprava društva i fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krši Zakon o investicijskim fondovima.

Ne možemo komentirati odluke NO-a, pitajte njih
B. Škegro, partner u Quaestusu

Glasovao sam protiv imenovanja Fima Globala, napisao je član NO-a Mario Žižek

Komentari (1)
Pogledajte sve

Quaestus je kriv za to sto mu se dogadja. Ulagaci u Quaestus iskasljavaju usluge Skegri iz doba privatizacije (bez njega nebi imali nista) – i njima pravo budi!

New Report

Close