Samo u Ini i HT-u mirovinski fondovi imaju 3,73 milijarde kuna.

Autor: Tin Bašić , 28. ožujak 2013. u 22:00
25 hrvatskih kompanija broj je u čije dionice ulaže PBZ/CO OMF

Erste Plavi ima najmanje domaćih dionica u svom portfelju, riječ je o 15 vrsta dionica.

Više od pola vrijednosti imovine koja se nalazi domaćim dionicama, četiri obvezna mirovinska fonda imaju u samo dvije kompanije.

Riječ je, dakako, o dionicama Ine i Hrvatskog telekoma. Od ukupno 7,2 milijarde kuna koliko četiri mirovinca imaju u domaćim vrijednosnicama, prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za veljaču i Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, ukupno 3,73 milijarde kuna iznose udjeli u HT-u i Ini. Riječ je o 51,86 posto ukupnog iznosa koji su uložili u hrvatske dionice. Promatra li se pak koliko je pojedini fond izložen u tim dionicama u odnosu na ostale vrijednosnice, daleko najviše su to Raiffeisen OMF i AZ fond, s time da je RBA daleko najviše uložio u te dvije kompanije. Čak dvije trećine imovine koja se nalazi u hrvatskim dionicama RBA je "pospremio" u Inu i HT- Od 2,45 milijardi kuna koliko je prema podacima Hanfe imao krajem veljače na domaćem tržištu kapitala, u "narodnim" dionicama Raiffeisen je imao 1,6 milijardi kuna. Od te dvije kompanije, Raiffeisenom fond najviše vjeruje HT-u u kojemu već godinama povećava udio. Na kraju veljače je imao 1,25 milijardi kuna, što čini 51,24 posto ukupnog iznosa koji je taj fond uložio u preostale hrvatske dionice. 

RBA u HT-u, AZ u Ini
Prema posljednjim podacima Depozitorija, RBA OMF na kraju veljače je imao 7,11 posto, odnosno 5,8 milijuna dionica. Prošle godine u isto vrijeme, imao je 5,51 posto udjela u najvećoj domaćoj telekom kompaniji. Tada je bio vlasnik 4,5 milijuna komada dionica koji su na tržištu vrijedili nešto više od milijardu kuna. Godinu prije toga, RBA fond imao je 3,46 milijua dioncia HT-a, što je bio udio od 4,23 posto u HT-u. Krajem veljače 2011., Raiffeisenom udio u HT-u vrijedno je 991,8 milijuna kuna. Za razliku od RBA kojemu je na domaćem tržištu najzanimljiviji HT, AZ fondu je to Ina. Prema posljednjim podacima SKDD-a, AZ u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji ima 978,58 milijuna kuna imovine. To je 44,18 posto od ukupnog iznosa kojiko je taj fond uložio u sve hrvatske dionice. AZ je ujedno i najveći pojedinačni institucionalni ulagač u Inu kao vlasnik 2,28 posto te kompanije. Taj je fond najveći broj dionica u Ini kupio na prijelazu između 2010. i 2011. godine. Prema podacima Depozitorija za kraj veljače ove godine, među deset najvećih dioničara Ine nalaze se sva četiri obvezna mirovinska fonda. Najveći udio ima AZ fond, a riječ je o 2,28 posto. Tako taj fond u svom portfelju ima 227.600 dionica Ine, što je 189.000 dionica više nego početkom prosinca 2010. godine kada je i počela borba s Molom. Raiffeisen OMF od tada je kupio ukupno 80.000 komada dionica koje sada vrijede 344 milijuna kuna, PBZ/CO kupio je 63.800 komada tržišne vrijednosti 274,6 milijuna, dok je Erste Plavi kupio ukupno 46.100 dionica današnje vrijednosti 198,22 milijuna kuna.

Promatra li se vrijednost dionica koju četiri mirovinska fonda imaju u HT-u i Ini, a u odnosu na njihovu ukupnu imovinu, riječ je o udjelu od sedam posto. Od preostalih 3,47 milijardi kuna koliko četiri mirovinca imaju u ostalim dionicama na Hrvatsko tržištu kapitala, najveći broj kompanija u kojima ima vrijednosnice je PBZ/CO fond. Prema podacima portala mojedionice.com, taj fond uložio je u 25 kompanija. Najviše dionica PBZ/CO ima u Riviera Adriji. Riječ je o 4,07 milijuna komada, što čini 3,82 posto udjela u Rivieri tržišne vrijednosti 56,97 milijuna kuna. Najveći pak udio u vlasništvu PBZ/CO ima u dionicama Leda serije B. Riječ je o novim dionicama koje je Ledo na tržišta plasirao zbog dokapitalizacije. PBZ/CO ima 11,250 tih dionica. Ako se taj udio ne računa, najveće vlasništvo ima u Quaestus nekretninama, a riječ je o 8,87 posto. Fond je vlasnik 200.000 komada koji na tržištu vrijedi nešto više od četiri milijuna kuna. Slijedi udio u Podravci od 8,82 posto, što je 478.000 dionica tržišne vrijednosti 135,75 milijuna kuna, zbog čega je čelni čovjek PBZ/CO Dubravko Štimac ujedno i član Nadzornog odbora koprivničke kompanije. Iako taj fond nema najveći vlasnički udio u Podravni, Štimac je predsjednik NO-a. Pored Ine i HT-a, udio u Podravci treći je po vrijednosti u portfelju tog fonda. Nakon Podravke, PBZ/CO fond najveći udio ima u Luci Ploče. Riječ je o 8,22 posto vlasništva u kompaniji, a fond je vlasnik nešto manje od 35.000 dionica trenutne tržišne vrijednosti od 18,1 milijuna kuna. 

Broj kompanija
Po broju hrvatskih kompanija u koje je uložio, nakon PBZ/Co-a slijedi AZ fond koji je uložio u njih 24. I AZ fond, kao i PBZ/CO, pojedinačno najviše dionica ima u Riviera Adriji. U svom vlasništvu ima 1,2 milijuna dionica tržišne vrijednosti od 16,85 milijuna kuna. Udio AZ-a u vlasništvu Riviera Adrije iznosi 1,13 posto. Najveći udio u vlasništvu, opet isto kao i PBZ/CO fond, AZ ima u Ledovim dionicama serije B. Vlasnik je 25.200 dionica, što je udio od 26,89 posto. Ako se izostave te dionice Leda iz statistike (budući da daju ograničen broj prava na Glavnoj skupštini), AZ je najviše izložen u Luci Ploče. U vlasništvu ima 9,82 posto kompanije, koji na tržištu trenutno vrijedi 21,62 milijuna kuna, i blizu je limita ulaganja.

Prema trenutnim zakonskim propisima i pravilnicima, obvezni mirovinski fond može biti vlasnik najviše deset posto kompanije. No, te bi se odredbe uskoro trebale promijeniti na više. Dakle, očekuje se da će mirovinski fondovi moći biti vlasnici 15 ili 20 posto neke kompanije. Raiffeisen OMF najveći broj dionica, pored HT-a, ima u Riviera Adriji. Riječ je o 1,47 milijuna dionica, tvržine vrijednosti 20,68 milijuna kuna. Kao i ostali fondovi, RBA najveći udio ima u dionicama Leda erije B (20 posto). Nakon toga, najviše ima u Quaestus nekrentinama. Riječ je o 9,99 posto vlasništva koje trenutno vrijedi 4,6 milijuna kuna. Slijedi HUP zagreb u kojemu ima 9,91 posto, a u Atlantic Grupi ima 9,69 posto. Pored Ine i HT-a, najvrednije ulaganje RBA fopnda trenutno je u Atlantic grupi od 214,11 milijuna kuna. Slijedi Ericsson Nikola Tesla  od 189,07 milijuna kuna.  Erste Plavi ima najmanje domaćih dionica u svom portfelju. Riječ je o 15 vrsta dionica. Najveći udio Erste ima u Podravci (9,5%), slijede dionice Leda serije B (9,33%), pa Queastus nekretnine (9,11%) te Končar EI (7,16%).

Komentirajte prvi

New Report

Close