Samo u Beogradu je 500.000 stanova pod hipotekom

Autor: Rato Petković,VLM , 31. srpanj 2012. u 22:00

Nezaposlenost i pad vrijednosti dinara u odnosu na euro glavni su razlozi zašto mnogi klijenti više ne mogu vraćati kredite

Zbog sve većega kašnjenja u vraćanju uzetih kredita, i tvrtki i građana, poslovne su banke otvorile hipotekarno tržište stanova preko kojega nastoje nadoknaditi dio gubitaka. Prema službenim podacima, 934.000 stanova nalazi se pod hipotekom, vlasnici kojih nisu u stanju uredno podmirivati svoje obveze. Samo u Beogradu je oko pola milijuna stanova. Svaki peti kredit je nenaplativ, što sve više ugrožava financijski sektor.

Još se ne zna koliko će banke uspjeti u nakani da preko hipotekarnog tržišta ublaže gubitke. Iako se ponuđeni stanovi nude po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih, malo je zanimanje za njihovu kupnju zbog slabe kupovne moći, ali i nelagode kupaca da vlasnicima koji su zapali u teškoće zbog gubitka posla ili povećanja iznosa za otplatu kredita uzimaju “krov nad glavom”. Bankari se već žale na pokazano slabo zanimanje za kupnju hipotekarnih stanova. Pojedine se banke stoga još ne odlučuju naplatu obaviti preko hipotekarnog tržišta, već nastoje dogovoriti reprogram kredita s klijentima. U Srbiji svaki dan bez posla u prosjeku ostaje 80 ljudi pa se broj nezaposlenoga radno sposobnog stanovništva popeo na blizu milijun ljudi. Osim toga tečajne razlike nastale padom vrijednosti dinara u odnosu na euro za 15-ak posto povećao je rate kredita. Najveći broj zajmova vezan je uz euro tako da svako pomicanje na tečajnoj listi izaziva dodatne teškoće kod zaduženih građana, kojima su se izdaci povećali za 30 posto. Mnogi stanovi našli se u “hipotekarnom zagrljaju” i zbog kupnje automobila, a sad kasne s vraćanjem jednog i drugog kredita. No banke radije uzimaju stanove i nude na prodaju nego automobile. Cijene hipotekarnih stanova niže su i do 60 posto u usporedbi s tržišnim. Goran Rodić, tajnik Odbora za građevinu pri Privrednoj komori, smatra da će investitori koji su gradili stanove biti prinuđeni sniziti cijene bez obzira na to što su u odnosu na one prije tri-četiri godine gotovo prepolovljene. Svojedobno se četvorni metar stana na atraktivnim lokacijama znao popeti i do tri tisuće, a sada je cijena ispod dvije tisuće eura. Stručnjaci savjetuju prodavačima stanova spuštanje cijena jer, upozoravaju, prodaja će biti još teža zato što nema znakova ekonomskog oporavka. Štoviše, prognozira se još teže razdoblje i povećanje broja nezaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close