SAD pomaže financijski ogranak GM-a sa 6 milijardi USD

Autor: Tomislav Pili , 30. prosinac 2008. u 22:00

Ministarstvo financija će kupiti povlaštene dionice GMAC-a u vrijednosti pet milijardi dolara, s dividendom u visini 8 posto, te dati GM-u milijardu dolara zajma

Američko ministarstvo financija predstavilo je šest milijardi dolara vrijedan paket pomoći za GMAC, problemima pritisnut financijski ogranak posrnulog automobilskog diva General Motors, koji se smatra ključnim za preživljavanje toga najvećeg američkog proizvođača automobila.

Ministarstvo će kupiti povlaštene dionice GMAC-a u vrijednosti pet milijardi dolara, s dividendom u visini 8 posto, te dati GM-u milijardu dolara zajma. Taj bi iznos trebao pomoći GMAC-u u restrukturiranju u bankarski holding. Zauzvrat će ministarstvo od GMAC-a, koji je u djelomičnom vlasništvu Chryslerove krovne tvrtke Cerberus Capital Management, dobiti prava na kupnju dodatnih povlaštenih dionica u vrijednosti pet posto već kupljenih istih dionica te će u slučaju korištenja tog prava ostvariti 9-postotnu dividendu. “GMAC Financial Services prodao je pet milijardi dolara vrijednih povlaštenih dionica i prava američkom ministarstvu financija u okviru programa za otkup rizične imovine, uspostavljenog zakonom o hitnoj gospodarskoj stabilizaciji iz 2008.”, priopćila je ta kompanija. Novi kredit dodatna je pomoć otprije odobrenoj vladinoj pomoći u iznosu od 13,4 milijarde dolara američkim automobilskim divovima General Motorsu i Chrysleru suočenih s globalnom kreditnom i financijskom krizom. Odobrena sredstva trebala bi spriječiti kolaps tih kompanija i val otpuštanja. GM bi trebao dobiti dodatne četiri milijarde dolara.

činjenice

Dugovanja GMAC-a
GMAC, koji je zapošljavao 26.700 djelatnika do kraja prosinca 2007., prema podacima iz rujna imao je 161 milijardu dolara osiguranih i neosiguranih dugovanja.
Prodaja udjela
General Motors je 2006. prodao 51 posto svog udjela u GMAC-u skupini investitora predvođenih privatnim dioničkim fondom Cerberus Capital Management.

Komentirajte prvi

New Report

Close