SAD će 2018. prestići Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dodatrno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Sjedinjene Američke Države ove će godine preteći Saudijsku Arabiju i postati drugi proizvođač nafte u svijetu, nakon Rusije, zahvaljujući kompanijama koje naftu proizvode iz škriljaca, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Ova godina obećaje rekorde za Sjedinjene Države", napisala je IEA u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u u visini 9,9 milijuna barela dnevno (bpd) najviša je u gotovo 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svijetu, nakon Rusije, konstatiraju u IEA-i.

„Nastavi li rasti tim tempom, SAD bi tokom 2018. godine trebao dosegnuti najvišu razinu u povijesti iznad 10 milijuna barela dnevno, preteći Saudijsku Arabiju i konkurirati Rusiji, pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje izvan OPEC-a nastave ograničavati proizvodnju", napominju u IEA-i.

Početkom 2016. godine prekomjerna opskrba na globalnoj razini spustila je cijene nafte na samo 30 dolara za barel. Stoga su krajem te godine zemlje proizvođači u sklopu OPEC-a i izvan njega postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i potpori cijenama.

Dodatrno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Tako su cijene nedavno prekoračile 70 dolara po barelu, prvi puta od 2014. godine, nakon što su OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili produljiti sporazum o smanjenoj opskrbi do kraja ove godine.

Istodobno su više cijene potaknule kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj opskrbi, njihova proizvodnja iz škriljaca može se nastaviti povećavati bez ograničenja.

"Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja ... budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja", istaknuli su iz IEA.

"Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu uvelike će nadjačati potencijalan oštar pad proizvodnje u Venezueli i Meksiku", dodali su.

U osvrtu na OPEC, IEA konstatira da "zasada nema jasnih naznaka da OPEC pojačava proizvodnju kako bi zakočio uzlet cijena".

OPEC je u četvrtak u odvojenom izvješću konstatirao da se globalno tržište nafte približava zdravoj ravnoteži ponude i potražnje.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 11:11 20.1.2018.

  Samo Hrvatima ne vrijedi proizvodnja i prerada nafte.

  Baš me zanima kad do kraja upropastite INU tko će Vam davati gorivo za sve te haubice, tenkove, Kiowe i F-16 avione?

  Srbi iz Beograda ili Rusi iz Bosanskog broda?

 • dza
  dza 9:58 20.1.2018.

  Ne treba u Hrvatskoj ograničavati emisije CO2. Zanemarive su u usporedbi s SAD-om čiji jedan auto emitira ko naša tri, a o industriji da ne pričam. CO2 je plin pa se stoga slobodno kreće atmosferom i prije ili kasnije iz SAD-a (i drugih država) dođe do Hrvatske. Dakle, nije bitno koliko mi proizvedemo, tuđi CO2 je iznad nas.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve