SAD će 2018. prestići Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dodatrno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Sjedinjene Američke Države ove će godine preteći Saudijsku Arabiju i postati drugi proizvođač nafte u svijetu, nakon Rusije, zahvaljujući kompanijama koje naftu proizvode iz škriljaca, priopćila je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

"Ova godina obećaje rekorde za Sjedinjene Države", napisala je IEA u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u u visini 9,9 milijuna barela dnevno (bpd) najviša je u gotovo 50 godina i izjednačava tu zemlju sa Saudijskom Arabijom, drugim proizvođačem sirove nafte u svijetu, nakon Rusije, konstatiraju u IEA-i.

„Nastavi li rasti tim tempom, SAD bi tokom 2018. godine trebao dosegnuti najvišu razinu u povijesti iznad 10 milijuna barela dnevno, preteći Saudijsku Arabiju i konkurirati Rusiji, pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i zemlje izvan OPEC-a nastave ograničavati proizvodnju", napominju u IEA-i.

Početkom 2016. godine prekomjerna opskrba na globalnoj razini spustila je cijene nafte na samo 30 dolara za barel. Stoga su krajem te godine zemlje proizvođači u sklopu OPEC-a i izvan njega postigle sporazum o smanjenju proizvodnje i potpori cijenama.

Dodatrno su oporavku cijena pridonijele geopolitičke napetosti i smanjenje zaliha nafte.

Tako su cijene nedavno prekoračile 70 dolara po barelu, prvi puta od 2014. godine, nakon što su OPEC i skupina neovisnih proizvođača odlučili produljiti sporazum o smanjenoj opskrbi do kraja ove godine.

Istodobno su više cijene potaknule kompanije koje proizvode naftu iz škriljaca da povećaju aktivnosti bušenja.

Budući da Sjedinjene Države nisu potpisale sporazum o smanjenoj opskrbi, njihova proizvodnja iz škriljaca može se nastaviti povećavati bez ograničenja.

"Američki rast u 2017. godini premašio je sva očekivanja ... budući da se proizvodnja iz škriljaca oporavila zahvaljujući smanjenju troškova i pojačanim aktivnostima bušenja", istaknuli su iz IEA.

"Eksplozivno povećanje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu uvelike će nadjačati potencijalan oštar pad proizvodnje u Venezueli i Meksiku", dodali su.

U osvrtu na OPEC, IEA konstatira da "zasada nema jasnih naznaka da OPEC pojačava proizvodnju kako bi zakočio uzlet cijena".

OPEC je u četvrtak u odvojenom izvješću konstatirao da se globalno tržište nafte približava zdravoj ravnoteži ponude i potražnje.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 11:11 20.1.2018.

  Samo Hrvatima ne vrijedi proizvodnja i prerada nafte.

  Baš me zanima kad do kraja upropastite INU tko će Vam davati gorivo za sve te haubice, tenkove, Kiowe i F-16 avione?

  Srbi iz Beograda ili Rusi iz Bosanskog broda?

 • dza
  dza 9:58 20.1.2018.

  Ne treba u Hrvatskoj ograničavati emisije CO2. Zanemarive su u usporedbi s SAD-om čiji jedan auto emitira ko naša tri, a o industriji da ne pričam. CO2 je plin pa se stoga slobodno kreće atmosferom i prije ili kasnije iz SAD-a (i drugih država) dođe do Hrvatske. Dakle, nije bitno koliko mi proizvedemo, tuđi CO2 je iznad nas.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!