Ruskom Sberbanku profit skočio gotovo 30 posto

Autor: Ana Blašković , 24. kolovoz 2017. u 07:46
Sberbank je tri puta veća banka u Rusiji od prvog konkurenta/REUTERS

Neto dobit skočila je 27,6 posto na 185,6 mlrd. rubalja ili 3,1 milijardu dolara na godišnjoj razini.

Ruski Sberbank, vlasnik istoimene banke u Hrvatskoj koji je posljednjih mjeseci kritizirao Agrokor, ali i Vladu zbog modela rješavanja krize u koncernu, objavio je snažan rast profita u drugom kvartalu. Neto dobit najveće ruske banke skočila je 27,6 posto na 185,6 milijardi rubalja, odnosno 3,1 milijardu dolara u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Pad rezervacija
Ruska banka posebno je izdvojila rast kredita i skok prihoda od naknada i provizija uz istodobni pad troška rezervacija. Ukupni prihodi porasli su na godišnjoj razini 8,7 posto na 481,4 milijardu rubalja. Pritom  su ključni prihodi od kamata porasli 5,4 posto na 357,6 milijardi rubalja, a neto prihodi od naknada i provizija 10,5 posto na 94,9 milijardi rubalja. Zarada po dionici vlasnicima je veća je za više od četvrtine 8,36 rubalja, a povrat na kapital iznosi 24,8 posto. 

 

24,8 posto

prosječan je povrat na kapital Sberbanka

Skok kreditiranja tvrtki
Usporedbe radi, domaći bankarski sektor u prosjeku je ostvario 9,6 posto povrata na kapital u 2016. Prema priopćenju banke, rezervacije za otpis kredita niže su oko 10 posto. Skok dobiti posljedica je oporavka korporativnog kreditiranja koje je u prethodnim kvartalima bilo usporeno. Ukupni kreditni portfelj porastao je 4,7 posto u kvartalu na 19 bilijuna rubalja, zahvaljujući 5,4-postotnom rastu korporativnog portfelja i 3,9 posto povećanja neosiguranih potrošačkih zajmova.

Dominantna pozicija na ruskom tržištu, gdje je tri puta veća banka od najbližeg konkurenta, donijela je Sberbanku 4,8 posto rasta depozita u drugom kvartalu unatoč zabrinutosti za stabilnost tamošnjeg bankarskog sektora. Glavni financijski direktor Alexander Morozov izjavio je da će "rezultati drugog kvartala omogućiti zadržavanje adekvatnih razina kapitala za budući rast unatoč značajnim isplatama dividende i skorašnjim promjenama regulative vezane za omjere adekvatnosti kapitala". 

Komentirajte prvi

New Report

Close