Rusko gospodarstvo ove godine pada 3,8 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. travanj 2015. u 08:18
Foto: Thinkstock

Zbog niskih cijena nafte i zapadnih sankcija, rusko gospodarstvo ove bi godine moglo pasti 3,8 posto, a recesija će se nastaviti i u idućoj godini, poručila je u srijedu Svjetska banka.

Zbog niskih cijena nafte i zapadnih sankcija, rusko gospodarstvo ove bi godine moglo pasti 3,8 posto, a recesija će se nastaviti i u idućoj godini, poručila je u srijedu Svjetska banka.

To je znatno pesimističnija procjena te banke u odnosu na onu iz prosinca prošle godine, kada je progonozirala pad ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. za 0,7 posto.

"Prilagodba novim cijenama nafte i gospodarskoj situaciji u uvjetima sankcija predstavlja ključne političke izazove, kao i nedostatak investicija", poručila je u izvješću Birgit Hansl, glavna ekonomistica Svjetske banke za Rusiju.

Hansl očekuje da će recesija potrajati dulje nego što se prvotno procjenjivalo. U prethodnim prognozama Svjetska banka očekivala je u 2016. rast ruskog gospodarstva 0,3 posto, a sada očekuje pad od 0,3 posto.

Nove procjene, poručila je Svjetska banka, temelje se na pretpostavci da će se cijene nafte, o kojima Rusija kao velika izvoznica znatno ovisi, u iduće dvije godine samo blago oporaviti, nakon lanjskog oštrog pada. U tom scenariju, u ovoj bi godini prosječna cijena nafte iznosila 53 dolara po barelu, a u idućoj 57 dolara.

Prema optimističnijem scenariju, prema kojemu bi u ovoj godini prosječna cijena nafte iznosila oko 65, a u idućoj 68 dolara, rusko bi gospodarstvo u 2015. palo za 2,9 posto, dok bi iduće godine poraslo mršavih 0,1 posto.

Nove procjene Banke temelje se i na pretpostavci da će se sankcije Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi zadržati u ovoj i idućoj godini. No, čak i da se u međuvremenu ukinu, posljedice sankcija mogle bi se osjećati još neko vrijeme nakon toga, poručila je Svjetska banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close